Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na území ČR za dnešní den vzniklo zatím 126 požárů

Hasiči dnes mají opravdu napilno. Kvůli suchému počasí dnes (26.4.) od půlnoci do 18:00 již evidují celkem 126 požárů, což je více než dvojnásobek celoročního průměru, ten navíc zahrnuje celý den a tak míra překročení průměru se určitě ještě zvýší. Většinu požárů hasiči likvidovali v přírodním prostředí – hoří travní porosty, lesy, louky apod.

Hasiči dnes mají opravdu napilno. Kvůli suchému počasí dnes (26.4.) od půlnoci do 18:00 již evidují celkem 126 požárů, což je více než dvojnásobek celoročního průměru, ten navíc zahrnuje celý den a tak míra překročení průměru se určitě ještě zvýší. Většinu požárů hasiči likvidovali v přírodním prostředí – hoří travní porosty, lesy, louky apod. 

Ilustrační foto - Jiří Štýbr/HZS SŽDC Praha






Během dnešního dne museli hasiči bojovat i s některými složitými požáry.

Požár např. vypukl dnes odpoledne v oblasti Adršpašských skal na Náchodsku a vzhledem k velmi složitému terénu hasiči na místo povolali policejní vrtulník, který požár pomáhal hasit ze vzduchu.
U česko-slovenských hranic na Frýdecko-Místecku zase 7 jednotek požární ochrany likvidovalo požár lesa.
V Jenišovicích v Libereckém kraji taktéž 7 jednotek požární ochrany vyjelo k požáru seníku.

Situaci místy zhoršuje také silný vítr, který podporuje hoření a tím i výrazně zvyšuje riziko vzniku a rychlého šíření požáru. Silný vítr rovněž vážně komplikuje hašení vzniklých požárů.

Hasiči v tomto suchém a větrném počasí všechny občany důrazně varují před rozděláváním ohně venku.
Rozdělávání ohně venku za silného ohně je obrovský hazard, neboť plameny se pak velmi snadno vymknou kontrole a „živen" větrem se rozšíří do okolí. Oheň pod vlivem větru navíc může snadno ožehnout dotyčného „odvážlivce" a způsobit mu vážná zranění.

Hasiči již také na některých místech republiky odstraňují následky silného větru, jako jsou polámané větve, vyvrácené stromy či uvolněné střešní krytiny.


Info: kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-wap-

Sdílet