Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič z letiště v Praze trpí vzácnou nemocí, potřebuje vhodného dárce kostní dřeně

Hasiči Letiště Václava Havla Praha se právě nyní přihlásili do databáze registru kostní dřeně. Nejen kvůli tomu, že je v registru málo lidí, ale také kvůli kolegovi a kamarádovi Michalovi, který patří do hasičské rodiny a je i dlouholetým věrným čtenářem našeho webu.

AKTUALIZACE 2019: Michal dárce nalezl a vrátil se zpět k letištním hasičům.

Přečtěte siMichal Tittl, hasič z pražského letiště, bojoval s myelodysplastickým syndromem. Pomohla transplantace kostní dřeně

Bohužel trpí už ve 23 letech vzácnou nemocí – jeho kostní dřeň nevyrábí tolik krevních látek, kolik tělo potřebuje a právě kvůli tomu potřebuje vhodného dárce kostní dřeně.

MDS, neboli myelodysplastický syndrom, je řazen mezi klonální onemocnění kostní dřeně. Kostní dřeň u zdravého jedince produkuje krevní buňky: červené a bílé krvinky a krevní destičky.

Zdravá kostní dřeň produkuje i nezralé krvinky, zvané blasty, které se za normálních podmínek vyvíjejí ve zralé, plně funkční červené a bílé krvinky a krevní destičky.

U nemocných s MDS jsou tyto kmenové buňky poškozeny, akumulují se v kostní dřeni popř. mohou mít zkrácenou životnost. Mohou tak rychleji zahynout v kostní dřeni ještě před uvolněním do oběhu, takže ve dřeni je mnoho nezralých buněk (blastů) a v krevním oběhu je málo normálních, zralých krvinek.

V tomto případě nestačí pouze rychlá reakce a ochota pomoci jeho kolegů – s každým dalším dárcem se zvyšuje šance na záchranu života Michala i někoho dalšího. Zachránit lidských život může každý, stačí se přihlásit do registru.

Prosíme všechny co mohou darovat kostní dřeň, nechť tak učiní.

Informace o možnostech darování naleznete na www.kostnidren.cz, dozvíte se kdo může a kdo nemůže darovat a poté můžete vyplnit přihlášku.

Sdílet