Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V centru Brna explodoval kyslík, dva lidé byli zraněni. Na místo vyjely tři jednotky

Dne 28. září 2017 odpoledne vyjely tři jednotky k požáru dodávky ve vnitrobloku v Brně na Moravském náměstí. Výbuch tlakové lahve zcela zničil dodávku a způsobil škody přes milion korun. Dva muži se zranili.

Hasiči dorazili na místo do pěti minut. Museli se vypořádat s požárem dodávky a vedle zaparkovaného auta po výbuchu tlakové lahve uvnitř dodávky. Průzkumem objevili další tlakovou lahev s kyslíkem několik metrů od výbuchu. Po jejím ochlazení se zjistilo, že zřejmě následkem výbuchu, došlo k jejímu poškození a vyprázdnění.

Během zásahu se předpokládalo, že tlakové láhve jsou součástí svařovací soupravy a v dodávce tedy explodoval acetylen. Po dohašení dodávky a odkrytí roztržené lahve hasiči zjistili, že jde také o kyslíkovou láhev.

Při výbuchu se zranili dva muži, které si převzala do péče záchranná služba a po poskytnutí odborné péče je transportovala do nemocnice.

Velitel zásahu si na místo povolal automobilový žebřík, ke kontrole střechy přilehlé budovy. Nalezené trosky hasiči pomocí lezecké techniky odstranili.

Hasiči na místě zasahovali tři hodiny. Náš vyšetřovatel odhadl, že škoda přesáhne milion korun. Po výbuchu je poškozeno množství oken, fasáda a další zaparkované vozy. Příčina celé události zůstává v šetření.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet