Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedělní požáry lesních a travních porostů na Vysočině

Od sedmé hodiny ranní do osmnácté hodiny podvečerní vyjížděli hasiči na Vysočině k dvanácti požárům travních a lesních porostů. Nejčastěji hasiči zasahovali na Havlíčkobrodsku – šestkrát, třikrát na Jihlavsku, jedenkrát na Pelhřimovsku, jedenkrát na Třebíčsku a jedenkrát na Žďársku.

Od sedmé hodiny ranní do osmnácté hodiny podvečerní vyjížděli hasiči na Vysočině k dvanácti požárům travních a lesních porostů. Nejčastěji hasiči zasahovali na Havlíčkobrodsku – šestkrát, třikrát na Jihlavsku, jedenkrát na Pelhřimovsku, jedenkrát na Třebíčsku a jedenkrát na Žďársku.
 



Jihlavsko – výběr z událostí
Ve 14:21 hod vyjeli jihlavští profesionální hasiči do Jihlavy – Hosova k požáru lesní hrabanky na ploše 5 × 6 m. Na likvidaci požáru bylo nasazeno několik vodních proudů. Požár se obešel beze škody a bez zranění. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 500 000,– Kč. Příčinou požáru byl s největší pravděpodobností odhozený nedopalek cigarety.

Havlíčkobrodsko – výběr z událostí
V 09:06 hod vyjelo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů k požáru lesní paseky na ploše 50 × 50 m u obce Kámen (viz foto v galerii článku). Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Zásah jim komplikoval silný vítr. Ve 14:54 hod jednotky postupně začaly místo zásahu opouštět. Na místě byla ponechána jednotka dobrovolných hasičů z obce Kámen, která provádí dohled nad požářištěm. Plameny napáchaly škodu v předběžné výši 10 000,– Kč. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 100 000,– Kč. Příčinou požáru byla nedbalost – nedostatečné uhašené ohniště po pálení klestu. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Havlíčkův Brod a Chotěboř společně s jednotkami dobrovolných hasičů z Horní Krupé, Golčova Jeníkova, Chotěboře a obce Habry.

V 11:19 hod se u Kamenice na Havlíčkobrodsku rozhořela louka. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů z Humpolce společně s jednotkami dobrovolných hasičů ze Štoků a Herálce. K požáru došlo od spadlých drátů elektrického vedení. O situaci byl informován zástupce energetické společnosti, který se v průběhu zásahu dostavil na místo události. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn.

Ve 12:41 hod vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k ohlášenému požáru lesní hrabanky do obce Hněvkovice. Při příjezdu prvních jednotek na místo události bylo zjištěno, že v místě spadl žhavý izolátor z transformátoru, který zapříčinil požár lesní hrabanky a dvou vzrostlých smrků. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Požár se obešel beze škody a bez zranění. Na místě události zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Ledeč nad Sázavou společně s jednotkami dobrovolných hasičů z Ledče nad Sázavou, Hněvkovic a obce Kožlí.

Pelhřimovsko
V 11:38 hod se rozhořela lesní hrabanka a tři stromy u obce Těchobuz. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pacov společně s jednotkami dobrovolných hasičů z Pacova, Těchobuze a obce Jetřichovec. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Škoda požárem nevznikla. Příčina požáru se vyšetřuje.

Třebíčsko
V 17:21 hod se rozhořel les u Číhalína. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Třebíč společně s jednotkami dobrovolných hasičů z obce Přibyslavice, Okříšky, Svatoslav a Číhalín. Zásah hasičům komplikoval nepřístupný terén a silný vítr. Požárem byla zasažena plocha 100 × 50 m. Příčina a škoda požáru se vyšetřuje.

Žďársko
V 11:47 hod se rozhořel lesní porost u obce Koroužné. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Bystřice nad Pernštejnem společně s jednotkami dobrovolných hasičů z Štěpánova nad Svratkou a Bystřice nad Pernštejnem. Plameny nenapáchaly žádné škody. Příčina požáru se vyšetřuje.


Info: Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


-wap-

Sdílet