Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Plané u Českých Budějovic mají hasiči nový dopravní automobil a člun, parkovat budou v moderní zbrojnici

Čtvrtek 28. září 2017, tedy svátek Svatého Václava, zvolili hasiči z Plané u Českých Budějovic jako den, kdy se místní dobrovolné jednotce doslova změnil život. Hasiči dostali nový dopravní automobil značky Ford, člun Czech Marine a otevřeli i novou zbrojnici.

Až do současné doby plánská jednotka, zařazená v kategorii JPO V, disponovala pouze přenosnou požární stříkačkou, jedná se tak pro všechny hasiče o historickou­ změnu.

Na čtvrteční slavnostní předání k nové zbrojnici kromě zásahové jednotky dorazily také okolní sbory a jednotky, nechyběli samozřejmě představitelé obce a kraje a občané. Přijel také letištní speciál, na českobudějovické letiště je to z obce doslova pár metrů.

Stavba nové hasičské zbrojnice byla zajištěna a financována kompletně z rozpočtu obce a vyšla na 2 304 335 Kč. Průběh rekonstrukce byl zdokumentován několika vystavenými fotografiemi.

Projekt „Pořízení nafukovacího člunu“ byl financován z rozpočtu obce Planá (43 008 Kč) a investiční dotace Jihočeského kraje (70 tisíc). Jak už bylo zmíněno, dodala ho firma Czech Marine. Obec Planá má stále v paměti povodně z let nedávných, kdy se rozvodnila Vltava.

Na projekt „Pořízení dopravního automobilu“ byly sdruženy prostředky z dotace Ministerstva vnitra (450 tisíc korun), dotace Jihočeského kraje (300 tisíc korun) a rozpočtu obce Planá (378 180 Kč). Vozidlo Ford Transit za celkovou cenu 1 128 180 Kč dodala firma Vesta Auto Corson.

Ford Transit je devítimístný, všechny tři řady sedadel jsou orientovány ve směru jízdy. V prostoru osádky je druhý výměník topení.

Vznětový čtyřválcový motor je spřažen se šestistupňovou manuálně řazenou převodovkou, poháněna jsou kola zadní nápravy, pohon předních je připojitelný.

O konzervaci a dobíjení akumulátorů se stará zásuvka Rettbox na levé části vozu. Po nastartování se samočinně odpojí.

Krom analogové vozidlové radiostanice jsou ve voze v dobíjecích úchytech uloženy dvě ruční radiostanice. Do výbavy patří rovněž dvojice magnetických LED světlometů – každý o světelném toku 1 300 lumenů, ruční hasicí přístroje, svítilny Survivor a lékárnička.

Okolí vozu je osvětleno LED světly částečně zapuštěnými do boků a zadní části nástavby.

Sdílet