Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda cvičně

V nedávné době se stala vážná dopravní nehoda autobusu na Svitavsku, při které bylo zraněno 45 cestujících. Hasiči Pardubického kraje se proto na podobné situace připravují.

V 9:30 hodin byly složky integrovaného záchranného systému (IZS) přivolány k dopravní nehodě autobusu na silnici Býšť-Chvojenec. Jednalo se o taktické cvičení. Tématem cvičení bylo provedení záchranných prací včetně odstranění následků škod způsobených dopravní nehodou.

Cílem cvičení bylo především seznámení zasahujících složek s problematikou zásahu při dopravní nehodě s větším počtem zraněných osob. Autobus značky Karosa přepravoval 24 osob a z neznámých příčin havaroval. Na místě zasahovali hasiči, zdravotníci ze ZZS a policisté. Na místo se dostavil i vrtulník, který simulovaně přepravil těžce zraněnou osobu do nemocnice.

V autobuse bylo zraněno celkem 10 cestujících. Hasiči museli vyprostit zaklíněného řidiče. Dalším devíti zraněným osobám poskytli hasiči předlékařskou pomoc. Zraněné si převzal i lékař ZZS. Na místě bylo možné pozorovat vynikající spolupráci mezi zdravotníky a hasiči. V 10:05 hodin již odjížděly z místa mimořádné události všechny sanitní vozy se zraněnými osobami. Samotný autobus byl vyproštěn jeřábem a technikou od firmy Vápeník.

V nedávné době se stala vážná dopravní nehoda autobusu na Svitavsku, při které bylo zraněno 45 cestujících. Je tedy nutné, aby se hasiči Pardubického kraje neustále na podobné situace připravovali, seznamovali s problematikou a prohlubovali si znalosti, jak takové mimořádné události řešit.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet