Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár velkokapacitního seníku způsobil škodu 1,3 milionu

Další požár seníku v zemědělském areálu v Jenišovicích byl ohlášen v neděli 26. dubna 2009 ve 14:39 hodin. Na místo bylo vysláno 8 jednotek požární ochrany, které nalezly požárem zasažený velkokapacitní seník a jeho okolí.

Požár se rozšířil na plochu asi 100 × 10 metrů. Vlivem silného větru se oheň rozšířil z objektu seníku také na vedlejší skládku kůry v areálu pily. Hasiči nejprve zlikvidovali požár v okolí a poté začali vyvážet hořící seno ven a prolévat ho vodou. Hasičům se povedlo také z objektu vyvézt dva nepoškozené zemědělské přívěsy. V 16:12 hodin již měli požár pod kontrolou. Vlivem velkého žáru došlo k popraskání obvodového nosného zdiva a k deformaci ocelové konstrukce, která hrozila zřícením. Na místo musel být povolán statik, aby posoudil stabilitu objektu. Na základě jeho posudku rozhodl velitel zásahu, že se seník nechá pod kontrolou vyhořet.

Momentálně se na místě střídají dobrovolné jednotky, které kontrolují vyhořívání uskladněného sena. Úplné vyhoření sena se předpokládá v průběhu pondělního odpoledne.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Vyšetřovatel HZS Libereckého kraje vyšetřuje variantu vzniku požáru od špatně uhašeného ohniště v blízkosti objektu seníku. Výše vzniklé škody se pohybuje okolo 1,3 milionu korun. V seníku bylo uskladněno 300 tun sena, jehož hodnota byla vyčíslena na 450 tisíc korun. Hodnota objektu byla odhadnuta na 800 tisíc korun.



por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-swo-

Sdílet