Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kostelci nad Černými Lesy jezdí velkokapacitní Scania od Kobitu, poprvé v historii jde o nové vozidlo

Poslední zářijový den roku 2017 převzali hasiči v Kostelci nad Černými Lesy novou velkokapacitní cisternu Scania. Vozidlo dodala společnost Kobit-THZ za 7 489 900 korun včetně DPH.

Sobota 30. září 2017 byla pro jednotku hasičů velice významná, protože úplně nové hasičské auto ještě nikdy v historii nezískali.

Před 11 lety město dostavělo pro jednotku hasičů novou hasičskou stanici a členové jednotky se přestěhovali z prostor sokolovny s Tatrou 148 a Tatrou 815, která kvůli rozměrům parkovala na hale v nedaleké obci Kozojedy, a Avií Furgon, která byla „ustájena“ na jatkách.

I když hasiči prováděli na vozech údržbu a opravy, tak stáří vozů se začalo projevovat. Nakonec byla Tatra 148 vyřazena a prodána, na voze Tatra 815 nechalo město provést generální opravu

Po nějakém čase hasiči zakoupili starší Liazku od hasičů Dopravního podniku hlavního města Prahy. Tam se konečně vešlo potřebné vybavení pro likvidaci mimořádných událostí, ale jednalo se pouze o technický automobil bez nádrže na vodu.

I na tomto voze se začalo projevovat stáří, a tak po různých variantách jak ji opravit a upravit na cisternovou automobilovou stříkačku nakonec došlo k její náhradě vozem značky DAF, který původně sloužil u holandských kolegů.

Přečtěte siHasiči v Kostelci nad Černými lesy zařadili do výjezdu zánovní vozidlo DAF, v Holandsku sloužilo k výcviku

A to byl poslední krok ke splnění podmínek pro předurčenost na dopravní nehody. Pochopitelně kromě administrativy. A jak šel čas, dostalo se i na Furgona, který už dosluhoval a byl nahrazen dopravním automobilem Opel Movano.

Začátkem roku 2016 se k jednotce dostala informace o možnosti získat dotaci na novou velkokapacitní cisternu z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

Málokdo ale věřil, že místní jednotka bude mít štěstí a dotace bude přidělena.

Vše se nakonec podařilo a na slavnostní předání kromě občanů města, členů okolních jednotek a představitele církve dorazily i bývalé starostky, kterým bylo poděkováno za dlouhodobou podporu celé jednotky.

Jednotka je zařazena do kategorie JPO lll/l, zasahuje tedy nejen v katastru města, ale i okolních obcích. Navíc je předurčena k zásahům u dopravních nehod.

Jednotka má 20 členů a ročně vyjíždí k 50 až 70 mimořádným událostem, průměrně tedy více jak jedenkrát týdně. Aktuální stav pro rok 2017 je 54 výjezdů.

Scania v Kostelci nad Černými Lesy

Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku CAS 30 Scania. Je to velkokapacitní cisterna, jejímž hlavním úkolem je doprava hasebních látek k větším požárům, zejména lesů, polí nebo průmyslových objektů.

Přečtěte siPožár pole na Kolínsku likvidovalo patnáct jednotek i s pomocí vrtulníku

Z tohoto důvodu je hlavní důraz kladen na objem nádrží na hasební látky – nádrž na vodu má objem 9 000 litrů a nádrž na pěnidlo 540 litrů. Výkon čerpadla je 3 000 litrů na minutu, pěnotvorné zařízení je vybaveno ruční regulací.

Vozidlo je postaveno na podvozku Scania P480 s dvojmístnou kabinou, motorem o výkonu 353 kW a automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem.

V kabině jsou dva úchyty pro ruční svítilny a dva pro ruční radiostanice.

Pro lepší viditelnost při zásazích na pozemních komunikacích je vozidlo provedeno v zářivě červené barvě RAL 3024.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják Rhino o tažné síle 35 kN s jištěním proti přetížení.

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem, nádrž na hasivo je z nerezavějící o­celi.

Výška vozu v nezatíženém stavu je 3 060 mm, délka 8 750 mm a brodit dokáže Scania klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Sdílet