Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení prověřilo zásah složek IZS při hromadné dopravní nehodě na dálnici D6

Námětem sobotního cvičení byla hromadná dopravní nehoda na silnici D6. Jako první se srazilo osobní auto s automobilovou cisternou, která převážela nebezpečnou látku. Následně v řetězové reakci havaroval autobus plný lidí, který se převrátil na bok, a poté v koloně dalších sedm osobních aut.

Před místem nehody se vytvořila kolona čekajících aut, která bránila příjezdu záchranářů až k samotnému místu havárie. Hasiči tak museli některá auta doslova odtlačit ke kraji vozovky, aby mohli se svými vozy projet.

Postupně velitel zásahu povolal na místo xx jednotek hasičů, kteří museli vyprostit přes čtyři desítky zraněných. Při vyprošťování z vozidel u havarované cisterny se simulovaným únikem kyseliny pak museli hasiči pracovat v ochranných protichemických oblecích a také zajistit dekontaminaci zachráněných i zasahujících.

Záchranná služba provedla roztřídění zraněných podle závažnosti a zajistila jejich transport do nemocnic. Pro čtyři zraněné dokonce využila leteckou záchrannou službu.

Do cvičení byla zapojena i zdravotnická zařízení v kraji i v sousedním Německu, prověřila se funkčnost systému informování veřejnosti s využitím aplikace MicroRescue, zprovoznění a provoz Asistenčního centra pomoci a také činnost v poskytování posttraumatické péče zraněným a jejich příbuzným.

Na přípravu takto rozsáhlého cvičení využili hasiči uzavírky části dálnice D6 u Chebu, kde probíhají plánované stavební práce. Provoz je tak sveden do jednoho jízdního pruhu, kde probíhá obousměrně. Celková uzavírka dálnice byla provedena jen v době, kdy u cvičení zasahoval záchranářský vrtulník.

Do cvičení se zapojilo 16 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z kraje a také hasiči z německého Waldsassenu a Marktredwitzu a členové Bavorského červeného kříže.

Zasahující jednotky:

  • HZS Cheb, Aš, Mariánské Lázně, Sokolov, CHZ Sokolov, Karlovy Vary
  • HZSp SŽDC Cheb
  • JSDH Kynšperk nad Ohří, Skalná, Plesná, Libá, Cheb, Dolní Žandov, Lázně Kynžvart, Krásno, Hroznětín
Sdílet