Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desátý ročník Hasičské noci pod Ještědem má svého vítěze, na soutěžící čekalo čtrnáct disciplín

V sobotu sedmého října proběhl již desátý ročník soutěže Hasičská noc pod Ještědem. Soutěž, kam se každý rok hlásí třicítka družstev, skutečně prověřila vytrvalost, trpělivost, psychickou odolnost a schopnost spolupráce v týmu, jelikož letošní ročník byl náročný jak časově, tak na jednotlivou složitost disciplín.

Tradiční záštitu nad akcí převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který na začátku všechny přítomné pozdravil a popřál úspěch.

Na soutěžící letos čekalo čtrnáct disciplín, během kterých mnozí okusili studenou vodu zdislavského potoka, zvuk kaprové pily, drsnou cestu do křižanské šachty kde se závodníci zpotili malým TFA.

Následovalo oblíbené „Hadičko sviň se a rozviň se!“, pak zběsilá jízda na raftu, ručkování po žebříku a navigace nevidomých hasičů skrz překážkovou dráhu. Nechybělo prověření orientace v domácí práci – přišití knoflíku a k tomu trochu zábavy v podobě pexesa.

Cestou k hammer boxu bylo zachráněno sto dvacet kilo těžké „dinosauří vejce“ a taky menší šok v podobě nečekané resuscitace miminka (panenky). Po hammer boxu proběhlo vynášení nebezpečných předmětů z uzavřeného prostoru, pak hra na mechaniky a vyměnění kola u hasičského auta. Ještě zbývalo naplnit pár pytlů pískem a vyválet nejtěžšího člena družstva po zemi a ve slámě a pak už kýžený cíl, suché oblečení, vyhlášení výsledků a odjezd domů.

První startující letos vyrazili na trať v devatenáct hodin a ti poslední se zpět do cíle vrátili po šesté hodině ranní. Po celou noc tak jednotliví soutěžící potkávali činnosti, se kterými se mohou setkávat jak v hasičském, tak i v osobním životě.

I přes to, že některé čekala hned na začátku nedobrovolná koupel ve studené vodě, po cestě spousta bahna a někteří si sáhli na dno svých sil, měli při vyhlášení všichni přítomní unavené, ale spokojené úsměvy na rtech. Letošní ročník byl velice vyrovnaný a byl to lítý boj mezi soutěžními družstvy. Přesto si třetí místo odvezlo družstvo z Raspenavy, druhé z Českého Dubu (A) a vítězství obhájili podruhé hasiči z Proseče pod Ještědem.

Říká se, že v nejlepším se má skončit, proto se organizátoři symbolickým desátým ročníkem rozloučili a soutěž prý byla naposled.

Jménem organizátorů z České hasičské jednoty – Hasičského sboru Podještědí si dovoluji všem soutěžícím poděkovat za přízeň, všem sponzorům a partnerům za podporu a rozhodčím za trpělivost a ochotu.

Sdílet
Přiložené soubory
vysledky.pdf zobrazit online PDF 54 kB