Sobota 30. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení záchranných složek v Sedlnicích

V pondělí 27. 4. 2009 proběhlo ve Skladu pohonných hmot ČEPRO, a.s. v Sedlnicích taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS). Námětem cvičení byl únik benzinu z poškozené železniční cisterny, která byla umístěna na železniční vlečce v těsné blízkosti areálu skladu.

Cílem cvičení bylo vedle ověření platnosti vnějšího havarijního plánu, který je pro areál zpracován dle platných právních předpisů, také prověření systému vyrozumění zabezpečovaného provozovatelem skladu a sektorovým operačním střediskem ve Frýdku-Místku a celkové prohloubení připravenosti složek IZS při společných zásazích.

Cvičení se zúčastnily jednotky HZS ze stanic Nový Jičín, Bílovec a specializovaná jednotka na tento typ událostí ze stanice Ostrava – Zábřeh. V souladu s poplachovým plánem se do cvičení zapojily také jednotky dobrovolných hasičů z Příbora, Kopřivnice, Štramberku, Sedlnic, Petřvaldu, Závišic a Libhoště. Činnost profesionálních jednotek byla zaměřena především na likvidaci úniku z cisterny a přečerpávání produktu, dobrovolní hasiči prováděli ochranu blízkého potoka jeho přehrazením na dvou místech a odstraňování nebezpečné látky z vodní hladiny pomocí sorbčních prostředků. V rámci ochrany areálu skladu bylo na dvou nadzemních nádržích přilehlých k místu úniku benzinu spuštěno stabilní chladící zařízení těchto nádrží. Během cvičení bylo imitováno zranění dvou osob, které byly předány do péče zdravotní záchranné služby. Činnost Policie ČR spočívala především v zajištění prostoru okolí havárie a regulace pohybu osob a vozidel na přilehlých komunikacích. Mezi dalšími účastníky cvičení byli zástupci České inspekce životního prostředí z oblastního inspektorátu v Ostravě, Povodí Odry, s.p., zástupci obcí Sedlnice, Mošnov a pracovníci krizového řízení obcí s rozšířenou působností Nový Jičín a Kopřivnice.

Na závěr připravili pracovníci skladu pro všechny zájemce z řad účastníků cvičení prohlídku areálu skladu s odborným výkladem.


zdroj: HZS MSK


-swo-

Sdílet