Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské cvičení v Přestavlkách u Čerčan proběhlo pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje

Ve dnech 30. 9. – 1. 10. 2017 proběhla již tradiční společná odborná příprava sborů dobrovolných hasičů, Zdravotnické záchranné služby a policie ČR v Přestavlkách u Čerčan, nad kterou převzala záštitu hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná-Jermanová.

Cvičení začalo slavnostním nástupem všech zúčastněných, po kterém následoval ukázkový zásah, během kterého jednotky řešily dopravní nehodu autobusu s větším množstvím zraněných osob.

Po ukončení zásahu se členové jednotek odebrali na odbornou přípravu, při které byla probrána různá témata, vztahující se k večerní soutěži. Jednalo se o nácvik vyprošťování osob z vozidel pomocí imobilizačních prostředků, první pomoc a třídění metodou start. Tuto část vedli zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby středočeského kraje. Dalším tématem byla problematika radioprovozu, kterou školili příslušníci z KOPIS HZS SČk.

Po večeři se družstva vydala na trať soutěže, která slouží k ověření nabytých vědomostí v praxi. Soutěž se skládala ze dvou součinnostních disciplín, určených vždy pro čtyři družstva. První byla dopravní nehoda autobusu a druhý velký zásah byl velký požár budovy. Na obou těchto stanovištích museli hasiči spolupracovat se ZZS a PČR. Namaskovaní figuranti navodili atmosféru skutečné události a tak prověřili i psychickou odolnost zasahujících.

Další etapou bylo plnění „malých disciplín“ kterých bylo osm a to z důvodu aby byla pokryta činnost všech šestnácti zúčastněných sborů.

Celá soutěž byla řízena operačními středisky HZS, ZZS a PČR, která si své mobilní odnože dislokovala do prostoru u velké dopravní nehody. Role rozhodčích se ujmuli příslušníci HZS Středočeského kraje a HZS Praha, Policie ČR a zaměstnanci ZZS Středočeského kra­je.

Nejlépe se s úkoly popasovali hasiči z Prahy Chodova, ale umístění není tak rozhodující jako nově nabité zkušenosti a znalosti. Velký dík patří organizátorům z SDH Přestavlky, kteří nad organizací a přípravou soutěže strávili mnoho času a na soutěži to bylo vidět.

mjr.Mgr. Jiří Černovský
velitel stanice HZS Benešov
vrchní komisař
Sdílet