Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střet osobního vozidla s autobusem byl námětem cvičení mezi Holštejnem a Ostrovem u Macochy

Na Blanensku dne 4. října 2017 ráno havaroval autobus a osobní auto – vážná nehoda s velkým počtem zraněných byla námětem cvičení složek IZS mezi Holštejnem a Ostrovem u Macochy.

Hasiči procvičili vyprošťování osob z autobusu, třídění zraněných metodou START a jejich transport do péče posádek ZZS. Cvičení prověřilo spolupráci hlavních složek IZS.

Podle námětu cvičení vjelo osobní auto ve směru od Ostrova u Macochy do protisměru, kde se střetlo s autobusem. Řidič autobusu se snažil srážce zabránit. Díky úhybnému manévru se však vůz převrátil na bok.

Hasiči vytvořili ve střeše autobusu otvor, kterým bylo možné transportovat zraněné ven. Podle závažnosti zranění se cestující autobusu vynášeli a vyváděli do péče záchranářů. Řidiči obou vozů na místě zraněním podlehli. Spolujezdce osobního auta hasiči vyprostili. Celkem se při nehodě zranilo 15 osob.

Na místo vyjelo devět hasičských jednotek a následně další dvě k zajištění zázemí na místě zásahu. Cvičení se tak účastnilo na 50 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Celá akce trvala přibližně dvě hodiny. Následovat bude vyhodnocení cvičení skupinou rozhodčích, kteří na místě sledovali činnosti jednotlivých složek.

Zasahující jednotky:

  • HZS JmK z PS Blansko, Boskovice, Lidická
  • JSDH Jedovnice, Sloup, Ostrov u Macochy, Petrovice, Senetářov, Krásensko, Olomučany, Bořitov.
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet