Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českou republiku zasáhl silný vítr, hasiči vyjíždí k mnoha popadaným stromům

Profesionální i dobrovolné jednotky byly v odpoledních a večerních hodinách dne 5. října 2017 kvůli silnému větru zaměstnány spadanými stromy na komunikacích, železničních tratích a na drátech elektrického vedení, které bylo nutné urychleně odklidit.

Celkem hasiči za jediný den poskytli technickou pomoc v 877 případech, což je 6krát více než činí dlouhodobý denní průměr.

Jihočeský kraj

Situace v Jihočeském kraji je relativně klidná. Hasiči od 14 do 18 hodin odklidili ze silnic asi 15 stromů, zasahovali na Strakonicku, Písecku u Českobudějovicku. Během večera pak přibylo dalších šest zásahů.

Vendula Matějů, HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděli jihomoravští hasiči k téměř třiceti událostem. Jednotky nejčastěji odstraňovaly popadané stromy a větve z komunikací.

Na Blanensku spadla silná větev na střechu restaurace a dráty elektrického vedení. Větev hasiči odstranili pomocí řetězové pily a výškové techniky.

Do Valtic na Břeclavsku vyrážela místní dobrovolná jednotka a profesionální jednotka z Břeclavi k zajištění velkého party stanu.

Filip Venclovský, HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

Během čtvrtečního večera zasahovali hasiči u dvaceti událostí v souvislosti se silným větrem. Jednalo se o odstranění popadaných stromů. Hasiči zasahovali například v Sokolově, u Nejdku, Jáchymova, Pramenů, Hroznětína či Stružné.

V Karlových Varech pak hasiči sundavali uvolněné plechy ze střechy budovy na železničním nádraží.

Liberecký kraj

V souvislosti s výzvou Českého hydrometeorolo­gického ústavu zaznamenali hasiči v Libereckém kraji prozatím 31 událostí. Ve všech případech jde o spadlé stromy. Hasiči motorovými pilami stromy rozřezávají a z komunikací je postupně odklízí. V tuto chvíli nemáme hlášeny žádné zraněné osoby.

Aktualizace 21:50 hodin:

Aktuální počet výjezdů profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů k popadaným stromům napříč Libereckým krajem je 67. Nutno říci, že těchto bezmála 70 událostí jsme zaznamenali během 6 hodin.

Jedním ze zásahů většího rozsahu byl náraz vlaku do stromu, který vítr sfoukl do kolejiště, a to v obci Bělá u Staré Paky. Pro 32 cestujících hasiči zajistili náhradní autobusovou dopravu. Nehoda se obešla bez zranění a pro tuto chvíli je doprava na trati omezena.

Ani v souvislosti s ostatními událostmi nemáme hlášené žádné zraněné osoby.

Aktualizace 6. 10. 2017 8:00 hodin

V období 5.10. 17:00 hod. – 6. 10. 7:00 hod. zasahovali hasiči v Libereckém kraji 90×. Celkem zasahovalo 112 jednotek požární ochrany a bylo použito 120 kusů mobilní požární techniky. Počet událostí podle okresu se pohyboval v průměru 25 výjezdů na jednotlivý okres.

Pouze v Územním odboru Jablonec nad Nisou byla frekvence výjezdů řádově o polovinu nižší než v Územních odborech Liberec, Semily a Česká Lípa.

Během sledované doby hodnotíme dvě události jako události většího rozsahu. Jedná se o dopravní nehodu železniční na trati 030 v obci Bělá u Staré Paky, která je z důvodu evakuace více než deseti osob z vlaku hodnocena jako mimořádná událost.

Dále se jedná o událost, kdy v obci Bozkov na Semilsku vítr poničil část střechy místní samoobsluhy. Hasiči střechu zakryli, místo zajistili a jako dohled zde zůstala jednotka místních dobrovolných hasičů.

Protože část střechy při pádu zasáhla elektrické vedení. Hasiči ve spolupráci s energetiky budou událost řešit ještě dnes v dopoledních hodinách.

Pavlína Bílková, HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Celkem 122 výjezdů kvůli nepříznivému počasí, hlavně silným poryvům větru, mají na kontě profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána 6. 10. 2017.

Především od čtvrtečních 20 hodin do čtvrteční půlnoci vytrvale odstraňovali spadlé stromy z komunikací, ale také z elektrických drátů a na Bruntálsku i z kolejí železniční trati Rýmařov-Valšov. Hasiči nemají v této souvislosti dosud hlášena žádná zranění ani dopravní nehody.

Nejvíce – pět desítek výjezdů – dosud evidují hasiči v okrese Frýdek-Místek, polovinu v okrese Bruntál (26), 16 v okrese Ostrava-město, kolem 10 v okresech Nový Jičín, Opava a Karviná. Jeden výjezd často znamenal i více odstraňovaných stromů.

Nemáme ani informace o tom, že by spadlé stromy poničily zaparkovaná vozidla, více se ale ukáže během pátečního rozednění. To očekáváme další výjezdy.

Petr Kůdela, HZS Moravskoslezského kraje

Olomoucký kraj

Profesionální a dobrovolné jednotky od devatenácté hodiny zaměstnává výstrahou avizovaný silný vítr. V souhrny aktuálních čísel se jedná již o jednačtyřicátou událost v Olomouckém kraji a lze předpokládat navýšení počtu technických výjezdů.

Jedná se v drtivé většině o spadené stromy na komunikacích či železničních tratích. V několika případech došlo k pádu stromů na dráty elektrického vedení či jejich utržení.

V Olomouci v ulici Vídeňská došlo k pádu stromu na zaparkované vozidlo. Na železnici vznikly komplikace z důvodu několika spadených stromů u Starého Města na Šumpersku. Ve Šternberku silný vítr urval oplachtování z ocelovém přístřešku.

V hodnocení územních celků se většina zásahu odehrává na Šumpersku a dále na Olomoucku, několik výjezdů jsme již zaznamenali na Jesenicku.

Zdeněk Hošák, HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděli hasiči v Pardubickém kraje k 58 událostem, a to od čtvrtečního odpoledne až do pátku 6. října 7 hodin ráno.

Jednotky nejčastěji odstraňovaly popadané stromy a větve z komunikací, dále to bylo odstraňování spadlých reklamních ploch, které nevydržely nápor větru. U Dřítče byla uzavřena silnice, protože zde bylo hodně popadaných topolů.

Počet výjezdů dle územních odborů v souvislosti se silným větrem:

  • Územní odbor Pardubice 19 výjezdů
  • Územní odbor Chrudim 9 výjezdů
  • Územní odbor Svitavy 11 výjezdů
  • a územní odbor Ústí nad Orlicí 19 výjezdů.

Vendula Horáková, HZS Pardubického kraje

Praha

Hasiči v Praze zasahovali od 15:00 – 22:00 hodin u jedenácti případů souvisejících se silným větrem. Šlo o spadlé stromy a uvolněné plechy.

Martin Kavka, HZS Praha

Středočeský kraj

Vítr o rychlosti až 70 km/h způsobil ve Středočeském kraji více než 100 mimořádných událostí. Od 11. hodin k nim vyjíždělo celkem 153 hasičských jednotek. Vítr krátkodobě komplikoval dopravu a napáchal menší materiální škody.

Hasiči řešili celkem 126 událostí, z toho ve 102 případech se jednalo o spadlé stromy nebo větve. Nejvíce výjezdů bylo na okresech Benešov a Příbram, větrné počasí zasáhlo celý kraj.

Zasahující hasiči a jejich operační středisko byli nejvíce vytíženi mezi 18. a 20. hodinou. V té době bylo ohlášeno 40 nových událostí, což je více než dlouhodobý průměrný počet zásahů za 24 hodin.

V Mělníce, Čelákovicích a Mladé Boleslavi vítr poškodil plechové střechy rodinných či bytových domů. Hasiči je zafixovali na původním místě pomocí výškové nebo lezecké techniky. Ve Velimi, Kačici a Sudoměři počasí způsobilo problémy na rozvodech elektrické energie.

Do posledně jmenované obce vyjížděla jednotka profesionálních hasičů z Bělé pod Bezdězem. V důsledku výpadku elektřiny zde došlo k zastavení cirkulačního čerpadla na topném systému v rodinném domě a z bezpečnostního ventilu unikala pára. Hasiči kotel bezpečně zajistili a předali majitelce.

Ve většině ostatních případů se jednalo o stromy či větve na vozovce, které krátkodobě způsobovaly dopravní komplikace na silnicích všech tříd, včetně dálnic. Průměrná délka práce hasičů byla u tohoto typu událostí 19 minut.

Žádná z řešených událostí nezpůsobila zranění ani usmrcení osob.

Jaroslav Gabriel, HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Od večerních hodin 5. 10. do ranních hodin 6. 10. 2017 vyjely hasičské jednotky k 46 nahlášeným událostem. Většinou to byly spadlé stromy na silnice a cesty, také na dráty vedení a trať.

Nejvíc událostí zaznamenaly hasičské jednotky v okresu Děčín, kde vyjely k 22 spadaným stromům a 4 dalším událostem, jako byla uvolněná střecha a spadlé dráty vedení. Hasiči zasahovali v Šluknově, Děčíně, Růžové, Benešově nad Ploučnicí, Varnsdorfu, Velké Bukovině, Jiřetíně nad Jedlovou, Velkém Šenově, Starých Křečanech, Kytlici, Hřensku, Mikulášovicích, Chřibské, Huntířově.

V okresu Litoměřice vyjely hasičské jednotky na 6 míst k spadaným stromům na silnice u Úštěku, Opárna, Hlinné, Dobříni, Velemína a Prackovic.

V okresu Ústí nad Labem hasiči zasahovali na 6 místech. V pěti případech to byly spadané stromy na silnici: Suletice, Proboštov, Velké Březno, Podlešín, Řehlovice, v jednom případu spadlé trakční vedení v Koštově.

V okresu Most vyjely jednotky třikrát ke spadlým stromům na silnici v Meziboří a Mostu.

V okresu Teplice spadl strom na silnici na Moldavě.

Lukáš Marvan, HZS Ústeckého kraje

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu ve čtvrtek odpoledne zasáhl silný vítr. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině u více než pěti desítek událostí.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce práce s odstraňováním popadaných stromů měli hasiči na Havlíčkobrodsku. Naopak nejméně výjezdů k popadaným stromům jsme zaznamenali na Třebíčsku.

Na Pelhřimovsku odstraňovali hasiči popadané stromy z komunikací například u Lukavce, Samšína nebo Kamenice nad Lipou.

Na Havlíčkobrodsku byl zásah hasičů nutný například u Věže, Chlumu, Vadína nebo Sázavky.

Popadané stromy komplikovaly dopravu i na Jihlavsku například u Hlávkova, Dlouhé Brtnice nebo Větrného Jeníkova. V Hladově strhl silný vítr část střechy na benzínové čerpací stanici. Na místě zasahovali hasiči ze tří jednotek, kteří střechu provizorně opravili.

Na Třebíčsku zasahovali hasiči u popadaných stromů u Jiratic a Želetavy.

Na Žďársku odstraňovali hasiči popadané stromy a větve například u Sázavy, Bystřice nad Pernštejnem, Zvole, Vlachovic nebo Štěpánova nad Svratkou.

Petra Musilová, HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Hasiči od večera až do půlnoci 5. října 2017 odstraňovali následky silného větru na území celého Zlínského kraje.

Hasiči ve většině případů odstraňovali větve a stromy, které blokovaly nebo ohrožovaly plynulý provoz na silničních komunikacích. Celkem vyjeli k 18 případům spadlých stromů a větví.

K prvnímu výjezdu došlo v 19:19 hodin, kdy větev blokovala provoz na silnici u Tlumačova na Zlínsku.

V 19:24 hodin nabouralo osobní vozidlo do spadlého stromu ve Skašticích na Kroměřížsku.

Nejen hasiči odstraňovali spadlé stromy. V 21:50 hodin, v Želechovicích nad Dřevnicí, blokoval strom provoz na železniční trati spojující Zlín s Vizovicemi. Strojvedoucí nákladního vlaku vlastními silami odstranil strom z trati.

Poslední výjezd zaznamenali hasiči v 23:26 hodin, kdy větev blokovala provoz na silnici v Chropyni na Kroměřížsku.

Roman Žemlička, HZS Zlínského kraje

Sdílet