Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Domově Ždírec cvičili hasiči zásah při požáru, z kotelny se rozšířil po celé budově

Složky Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina otestovaly počátkem října roku 2017 svoji připravenost a součinnost při taktickém cvičení, zaměřeném na likvidaci požáru v prostorách ždíreckého domova pro seniory a záchranu zdraví a životů zaměstnanců a klientů.

Dle scénáře cvičení vznikl požár únikem plynu v kotelně a rozšířil se po celé jedné budově. Bylo nutné evakuovat druhé a třetí nadzemní podlaží objektu, ve kterém jsou obytné pokoje klientů. Jednalo se i o seniory s omezenou pohyblivostí či upoutaných trvale na lůžko.

Domov Ždírec je příspěvkovou organizací Kraje Vysočina, proto cvičný zásah sledoval i náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Franěk, pod jehož gesci domov pro seniory spadá.


Cvičení se zúčastnilo celkem 14 jednotek hasičského sboru, dorazily tři vozy rychlé záchranné služby, na místě zajišťovala plynulost dopravy v okolí domova Policie ČR.

Do cvičení se zapojili i klienti Domova Ždírec, kdy deset z nich představovalo osoby, které je nutné evakuovat ze zasažených pokojů. O zbytek figurantů se postarali studenti jihlavské střední veřejnoprávní školy Trivis.

Cílem cvičení bylo ověřit připravenost příslušníků a členů hasičského záchranného sboru na likvidaci požáru v domově pro seniory za použití dýchací techniky a radiové komunikace, ověřit spolupráci s Nemocnicí Jihlava a možnosti evakuace a záchrany ohrožených klientů domova.

Z hlediska nácviku záchrany klientů šlo i o otestování evakuace pomocí kluzných evakuačních podložek, kterými Kraj Vysočina vybavil domovy pro seniory a domovy pro osoby se zvláštní péčí.

V Domově Ždírec tyto speciální podložky užívá zhruba třetina klientů, především ti, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko. Situace jako je ta dnešní ukazuje, že případná evakuace těchto nepohyblivých osob je s podložkami pro záchranáře mnohem snadnější a rychlejší,

uvedl k průběhu zásahu náměstek Pavel Franěk.

Spokojenost s průběhem cvičení vyjádřil i podporučík Miroslav Vatter, velitel HZS stanice Polná, pověřený organizací celého cvičení.

I když šlo o zásah v prostředí s osobami z omezenou pohyblivostí, evakuace a záchrana postižených osob proběhla hladce, zúčastněné záchranné složky prokázaly připravenost i na takovéto specifické situace,

zhodnotil průběh akce podporučík Vatter.

Stanislava Holbová, odbor sociálních věcí
Krajský úřad Kraje Vysočina – www.kr-vysocina.cz
Sdílet