Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranka v Karlovarském kraji předá nové defibrilátory policistům a hasičům

​Často se stává, že u dopravních nehod nebo jiných krizových událostí jsou na místě zásahu jako první hasiči nebo policisté, kteří měli možnost dorazit dříve než záchranáři.

Právě zástupci těchto složek dostanou nové automatizované externí defibrilátory, které v případě včasného použití mohou pacientům s náhlou zástavou oběhu zachránit život bez neurologických postižení způsobených časovou prodlevou.

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pořídila 20 kusů těchto přístrojů.

Karlovarský kraj financoval pořízení přístrojů částkou 2 miliony korun. Protože se v rámci výběrového řízení podařilo ušetřit, rozdělíme nakonec více než 20 defibrilátorů pro hasiče a policisty z měst i obcí našeho kraje.

Právě oni jsou lidem nablízku často dříve než záchranáři a díky přístroji mohou pomoci člověku v ohrožení života a zvýšit jeho šance na přežití,

uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Kromě předání přístrojů zařídí krajští záchranáři také školení lidí, kteří budou s defibrilátory pracovat.

Půjde o pravidelné roční proškolení hasičů nebo policistů, kteří budou v místě zásahu a na výzvu záchranky mohou okamžitě pomoci. Zdravotnická záchranná služba navíc musí zajistit systém svolávání těchto lidí,

upřesnil Jan Bureš.

Kraj v budoucnu plánuje pořídit externí defibrilátory například i pro obce, kde by přístroje rozhodně nalezly své uplatnění.

Výhodou automatizovaného externího defibrilátoru je, že jde o jednoduchý, snadno ovladatelný přístroj, který je po svém spuštění schopen zachránce přesně navést, co má dělat.

Sám vyhodnocuje po nalepení elektrod na hrudník, zda výboj podá, nebo zda je třeba stlačovat hrudník. Veškerá oznámení a instrukce jsou samozřejmě v českém jazyce,

vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby​ Karlovarského kraje Roman Sýkora.

Podle něj řeší záchranáři ročně 200 až 300 případů náhlé zástavy oběhu.

Kromě dvaceti automatizovaných externích defibrilátorů záchranka zakoupila také jeden cvičný přístroj, jenž poslouží k proškolení takzvaných „first responderů“, tedy těch, kteří budou defibrilátory využívat.

Nutné bylo také pořídit software pro možnost stažení záznamu o průběhu použití AED a jeho vyhodnocení. V současnosti už probíhají první školení přihlášených složek Integrovaného záchranného systému Karlovarského kra­je.

Přehled jednotek, které automatizované externí defibrilátory dostanou

Policie ČR:

  • Aš, Bečov nad Teplou, Bochov, Habartov, Cheb, Jáchymov, Lázně Kynžvart, Loket nad Ohří, Nová Role, Pernink, Plesná

Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje:

  • Mariánské Lázně

Městská policie:

  • Karlovy Vary – 2×, Nejdek, Ostrov, Sokolov

Jednotky sboru dobrovolných hasičů:

  • Horní Slavkov, Teplá, Žlutice
Sdílet