Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rosenbauer na vídeňském letišti v rámci akce Airport Day 2017 představil novou generaci osmikolové verze svého jedinečného speciálu Panther

Ve čtvrtek 5. října 2017 mělo několik málo vybraných hostů z celého světa možnost vidět na vlastní oči první oficiální veřejnou prezentaci čtyřnápravové verze nejznámějšího a zřejmě i nejlepšího hasičského letištního speciálu na světě – vozu Rosenbauer Panther.

Celá akce pod názvem Airport Day 2017 byla zaměřena na prezentaci široké škály produktů právě od Rosenbauera. Naše skupina začala ve VIP salónku na vídeňském letišti představením nové řady zásahové přilby Rosebauer Heros s příslušenstvím.

Tím byla v tomto případě především termokamera jednoduše nasaditelná na místo čelové svítilny. Samozřejmostí byla zmínka o nastavitelnosti, váze a pevnosti samotného skeletu.

Druhým workshopem, který pro nás Rosenbauer připravil, byla prezentace systému EMEREC. Umí sledovat techniku u zásahu, přenášet informace například o nákladu na palubě letadla do přenosných zařízení hasičů a zařízení v hasičské technice.

Operační středisko vidí, kolik má hasičská cisterna aktuálně vody, po zásahu je možné většinu dat přenést i do zprávy – a to od spotřeby paliva až po množství vody, které proteklo čerpadlem.

Aplikace funguje na všech platformách včetně iOS a Android. Součástí je rovněž systém rozšířené virtuální reality pro jízdu po letišti při snížené viditelnosti.

Následovala ukázka simulátoru právě letištního Panthera a to v několika verzích. Od nejjednodušších desktopových aplikací s volantem a pedály, jako je známe z počítačových her, přes mobilní kontejner s kopií pracoviště strojníka a velitele až po kompletní kabinu včetně dveří a oken.

Ve všech případech je samozřejmostí naprosto reálné rozmístění jednotlivých ovládacích prvků, nechybí možnost modelovat zásah několika různých simulátorů u jedné události a trénovat tak hašení požáru letadla více vozidly.

Na letištní ploše si pro nás Rosenbauer na ukázku připravil aktuální model Panthera ve čtyřkolové a šestikolové verzi, jak ho znáte například z našeho jedinečného článku o nových vozidlech na Letišti Václava Havla v Praze.

K pečlivému prozkoumání byly k dispozici i hasičské a záchranné schody na podvozku MAN.

Zlatým hřebem Airport Day 2017 na letišti ve Vídni byla zmiňovaná premiéra čtyřnápravového modelu Rosenbauer Panther.

Nový vůz je samozřejmě technologicky shodný se čtyř a šestikolovou verzí, kterou jsme vám v samostatném článku představili nejen při světové premiéře na veletrhu Interschutz. Liší se především nástavbou, respektive objemy nádrží na hasivo a výkonem motoru.

Vůz může být vybaven dvěma motory Volvo o celkovém výkonu až 1 450 koní, se kterými dosahuje maximální rychlosti 135 kilometrů za hodinu. Z 0 na 80 kilometrů v hodině zrychlí do 25 sekund. Automatická převodovka je volitelně šesti až osmistupňová.

Kapacita nádrží na hasivo může v této verzi dosahovat hodnoty až 19 000 litrů, výkon čerpadla až 10 000 litrů za minutu.

Kabina může být dle přání zákazníka až šestimístná. Přední okno je panoramatické, boční okna sahají až dolů, což zlepšuje výhled. Panel mezi řidičem a velitelem je sklopný, umožňuje tak nástup řidiče i z pravé strany.

Kabina je certifikovaná podle normy ECE R29–3. Poprvé u Rosenbauera byl u této techniky proveden fyzický crash test. V bočních sedadlech jsou integrovány airbagy.

Osvětlení Pantherů je vyvedeno kompletně v technologii LED, variabilita nabízí zákazníkům možnost skrápění čelního skla, elektronické asistenty a stovky jiných možností.

Sdílet