Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Propouštění u HZS

Na toto v poslední době žhavé téma jsme dostali zajímavý příspěvek. Uvidíme jakou vyvolá diskusi.

Příspěvek nebyl redakčně upravován.

„Je to normální?!“

Před měsícem v Praze propouštěli hasiče. Tato nepříjemnost potkala i jednoho našeho kamaráda a kolegu. Díky této jeho osobní zkušenosti a nelogičnosti celého tohoto opatření jsem pojala značnou skepsi co se týká spravedlnosti, profesionality a efektivnosti celého personálního systému HZS Praha. Snižování stavů se čas od času děje skoro v každé branži, ale je přímo zarážející, že v situaci, kdy má skoro každý „zásahový“ hasič nad sebou svého vlastního úředníka, se začne propouštět právě mužstvo! Je pochopitelné, že když přijde nařízení, tak se asi nedá dělat nic, než ho vyplnit a je třeba najít klíč, podle kterého budou vybrány „oběti“. V tomto případě mělo tímto klíčem být údajně „služební stáří“, což se dá také chápat jako zkušenost. Jak si ale v tomto konkrétním případě vysvětlit fakt, že tohoto hasiče propustili, ale naopak nezkušení kluci, co nastoupili až po něm a nebo chlapi důchodového věku, jejichž kondice, přehled a celková vitalita už upadá, u HZS zůstávají?

Kluk, o kterém píšu, má všechny předpoklady být výborným hasičem – je zdravý a v dobré kondici. Skvělou průpravou pro náročné povolání hasiče mu byl výcvik, kterým prošel v předchozím zaměstnání a který vyžadoval nejen dobrou fyzičku, ale i psychickou vyrovnanost, schopnost rychlého úsudku a samostatnost. Když k tomu připočtu to, že je nadšený mechanik, který ve chvílích, kdy ostatní posádka hasičských vozů posedává před televizí a čeká na výjezd, pomáhá řidičům udržovat techniku a v neposlední řadě pak jeho smysl pro humor a kolektivního ducha, mám pocit, že uchazeč s lepšími referencemi, se na místo hasiče téměř nedá najít. Během skoro ročního působení u HZS se hodně naučil a prodělal všechny potřebné kurzy, výcviky a školení. Pokud vím, tak neměl ani žádný pracovní malér. Byl propuštěn prakticky ze dne na den těsně před vypršením zkušební lhůty (takže žádná výpovědní lhůta, během které by si mohl najít náhradu) – táta dvou malých dětí, živitel rodiny! Když pominu to, že se jedná o mého kamaráda a vynechám všechny osobní emoce, nemůžu se zbavit některých otázek. Kolik stojí výcvik profesionálního hasiče? Příprava trvá 1 rok a všechna ta školení a kurzy jsou hrazeny z peněz daňových poplatníků. A jako jeden takový řadový občan se ptám: „Proč je propuštěn perspektivní a prakticky skoro „hotový“ hasič a ani ne za měsíc po jeho odchodu se přijímají nováčci, kteří jsou v tuto chvíli u zásahu téměř nepoužitelní a musí se celá ta profesionální průprava platit znovu?“ Nevidím v tom žádnou logiku a tak se nelze divit tomu, že se na mysl vkrádají spekulace o tom, zda tato záležitost nemohla mít ještě trochu jiné pozadí. Až tak nepochopitelné mi to připadá. Divím se, jak je možné, že u nás stále přežívají takovéto praktiky. Jsem tímto případem dost rozmrzelá a celkově to poznamenává dojem, který jsem dosud z hasičského sboru měla.

Nečekám, že mi na moje otázky někdo odpoví, ale věřím, že když se poukáže na špatný systém, může se zvýšit pravděpodobnost, že se někdy změní.


Olga Kletečková
olga_kletecko­va@hotmail.com
Sdílet