Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Červeného Kostelce na cvičení Rozkoš rescue 2009

Ve dnech 23.4.-26. 4. 2009 proběhlo v okolí přehraní nádrže Rozkoš u České Skalice mezinárodní cvičení pro záchranáře Rozkoš rescue 2009. Toto cvičení pořádala Vodní záchranná služba Náchod a zúčastnilo se ho 36 týmů tvořených profesionály ze ZZS, studenty zdravotnických škol a dobrovolníky z VZS a ČČK. Hasiči z JSDH města Červený Kostelec (JPO II) se svou technikou pomohli pořadatelům jako komparsisté utvořit podmínky srovnatelné s reálnými zásahy.

Ve dnech 23.4.-26. 4. 2009 proběhlo v okolí přehraní nádrže Rozkoš u České Skalice mezinárodní cvičení pro záchranáře Rozkoš rescue 2009. Toto cvičení pořádala Vodní záchranná služba Náchod a zúčastnilo se ho 36 týmů tvořených profesionály ze ZZS, studenty zdravotnických škol a dobrovolníky z VZS a ČČK. Hasiči z JSDH města Červený Kostelec (JPO II) se svou technikou pomohli pořadatelům jako komparsisté utvořit podmínky srovnatelné s reálnými zásahy.

Organizátoři připravili celkem 17 stanovišť, na kterých záchranářské týmy čekaly akutní stavy jako jsou resuscitace, hypoglykémie, anafylaktický šok nebo různá traumata, jimiž byly například úraz elektrickým proudem s následným pádem z výšky 5 metrů, pád paraglaidisty, pobodání nožem či teoretický test a třídění raněných při hromadném neštěstí metodou START.

Naše jednotka zdravotníkům asistovala při dopravní nehodě. Ta byla zinscenována jako nehoda osobního automobilu, který narazil do stolu, u něhož popíjelo několik lidí. Výsledkem této nehody byli 2 lehce a 2 těžce zranění v automobilu. Mimo automobil se nacházela jedna těžce zraněná, jedna mrtvá osoba zaklíněná pod podvozkem automobilu a několik lehce zraněných, kteří byli především silně opilí. Někteří z opilců svou hysterií velmi znepříjemňovali záchranářům práci. Zdravotníci si na tomto stanovišti především ověřili své schopnosti rozhodování a určování priorit ošetření či odsunu zraněných, dále museli zvládnout náročné vyprošťování zraněných z vozu.

Úkolem hasičů bylo zajistit osvětlení místa a pomoc při vyprošťování zraněných z vozidla. Naše činnost se odvíjela pouze od výslovných požadavků zdravotníků, kteří ne vždy na schopnosti a možnosti hasičů vzpomněli. Několik týmů dokonce nenašlo mrtvou osobu zaklíněnou pod vozidlem.

Toto cvičení bylo sice vyhodnocováno jako soutěž, ale pro zdravotníky je nejdůležitější, že si odnesli cenné praktické zkušenosti, které nejdou nabýt žádným teoretickým studiem. A samozřejmě i naše jednotka se mnohému přiučila.

Závěrem děkujeme za pozvání VZS Náchod, fotografie z akce naleznete na http://www.mishaphotos.cz/…2009_rescue/ a http://david-modry.blog.cz/…-rescue-2009



Pro Požáry.CZ Jiří Škoda, JSDH Červený Kostelec

-wap-

Sdílet