Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v podkroví byli zranění tři lidé

Čtyřiapadesátiletá žena byla dne 30.4. 2009 vážně zraněna při požáru v podkroví rodinného domu v Modřicích na Brněnsku.

Čtyřiapadesátiletá žena byla dne 30.4. 2009 vážně zraněna při požáru v podkroví rodinného domu v Modřicích na Brněnsku.

Žena při příchodu do domu v Hybešově ulici zjistila, že z podkroví, kde měl být její syn, vychází hustý kouř. Zavolala proto hasiče a s pomocí souseda se před příjezdem požárních jednotek snažila syna hledat. V silně zakouřeném podkroví se však nadýchala toxických zplodin hoření a hasiči ženu našli bez známek života. Zdravotníci ji po oživovacích pokusech na místě v bezvědomí převezli do nemocnice. Do nemocnice zdravotníci k ošetření po nadýchání toxickými zplodinami hoření převezli také 32letého souseda majitelky domu a další 28letou ženu, která oběma pomáhala při prohledávání podkroví.

Hasičům byl požár ohlášen v 16.17 hodin, k jeho likvidaci krajské operační a informační středisko HZS vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální hasiče se stanic v Židlochovicích a v Bauerově a Lidické ulici v Brně a dobrovolnou jednotku z Brna-Chrlic.

Hasiči zasahující v dýchací technice majitelku domu našli v jedné ze dvou místností silně zakouřeného podkroví a ženu předali do péče zdravotníků. Další dva zranění ani pohřešovaný syn majitelky v domě nebyli. Při průzkumu zjistili, že kouř vychází z hořícího zařízení druhého pokoje. Po odpojení plynu a elektřiny požár pomocí dvou vysokotlakých proudů dostali pod kontrolu v 16.49 hodin a za další hodinu zlikvidovali. K odvětrání zakouřených místností a chodby v podkroví nasadili přetlakovou ventilaci. Okolí požářiště zkontrolovali termokamerou. Jeden ze zasahujících hasičů – člen posttraumatického intervenčního týmu ze stanice v Bauerově ulici poskytl psychologickou pomoc synovi zraněné ženy, který se po odjezdu sanitek se zraněnými vrátil domů a utrpěl šok.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Oheň poškodil postel a další zařízení pokoje na ploše zhruba tři krát tři metry. Škodu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 50 tisíc korun. Hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na milion korun.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet