Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr v kraji vyvracel stromy, blesk zapálil rákos

Silný vítr při odpoledních bouřkách včera, 30.4. 2009 v Jihomo­ravském kraji zaměstnal hasiče, kteří uvolňovali vozovky od spadlých stromů a větví.

Do 19 hodin hasiči v kraji v souvislosti s bouřkami a následky silného větru vyjížděli k 18 zásahům. V Brně odstranili vyvrácený topol z chodníku a vozovky Tvrdého ulice, vyvrácený smrk likvidovali z komunikace ve Vaculíkově ulici v Lesné, v ulici Červený kopec pořezali a odstranili vyvrácený javor, jehož část spadla do areálu zdravotnického zařízení LDN. Větve uklízeli v Kolejní ulici v Králově Poli, ve Vídeňské ulici, a na náměstí 28. října. Hasiči – lezci s pomocí lan zasahovali na střeše budovy univerzity obrany v Chodské ulici, kde odstranili utržené kusy plechové krytiny. Na Brněnsku hasiči rozřezávali a odstraňovali vyvrácené stromy v Brněnské a Kalvodově ulici ve Šlapanicích.

Na Znojemsku hasiči pomocí motorových pil rozřezávali a uklízeli vyvrácené stromy ze silnic v Dyjákovicích, Mašovicích, Dyjákovičkách, Příměticích a v ulici MUDr. Jana Janského v okresním městě.

Na Blanensku hasiči vyjížděli na silnici u Ostrova u Macochy, kde vzrostlý strom spadl na el. vedení a hasiči na místo povolali také pracovníky rozvodných závodů. K odstranění spadlého stromu vyjížděli také na silnici u obce Olešná.

V Lednici na Břeclavsku hasiči dnes odpoledne likvidovali menší požár rákosu, který zřejmě zapálil blesk při bouřce. U Lysovic na Vyškovsku hasili rovněž menší požár trávy větrolamu na ploše zhruba pět krát deset metrů.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje


-wap-

Sdílet