Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hlučínští hasiči cvičili vyprošťování

Výjezdová jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hlučína a jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z hasičské stanice Hlučín se po tři dny společně účastnily výcviku ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Místem výcviku bylo vrakoviště na ul. Markvartovické, kde dal majitel hasičům k dispozici vraky vozidel ŠKODA různého typu.

Dobrovolní hasiči měli do minulého roku k dispozici vyprošťovací zařízení, které už ale na vozy novější výroby přestávalo stačit. Město Hlučín proto pořídilo koncem loňského roku za 250 tis. Kč pro jednotku SDH novou vyprošťovací soupravu. Jedná se o zařízení fy HOLMATRO: kombinovaný nástroj, jednohadicový systém a lehký motorový agregát. Svými parametry zařízení splňuje rostoucí požadavky na vyprošťování. Pro použití u zásahu je důležité mj. i to, že celé zařízení je schopen odnést jeden hasič.

Ve dnech 7. – 9.dubna tedy hasiči toto zařízení testovali, práci si vyzkoušeli všichni členové výjezdové jednotky. Výcvik byl zaměřen jednak na techniku vyprošťování a dále na poskytnutí první pomoci a na způsob šetrného vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla, to vše dle platných postupů využívaných u nás i ve světě.

Pořízením vyprošťovacího zařízení, které je nyní součástí vybavení vozidla CAS 24 MAN, se výrazně zvýšila akceschopnost jednotky při zásazích u dopravních nehod, kterých bohužel stále přibývá.

Dobrovolní hasiči města Hlučína jsou zařazení dle poplachového plánu do kategorie III jednotek PO, což znamená výjezd prvního družstva do 10 minut od vyhlášení poplachu. Svolávání jednotky se v převážných případech děje pomocí sms zpráv a voláním na mobilní telefony členů jednotky. Klasický způsob svolání hasičů pomocí sirény se dnes využívá minimálně. Aktuální dění, činnost dobrovolných hasičů a výjezdy jednotky můžete sledovat na www.hasici.hlucin.com. Případné dotazy pište na sdh@hlucin.com.

Martin Türke
Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Hlučín

Převzato z Hlučínských no­vin

-miw-

Sdílet