Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS ČR na brněnském IDETu

Během prvního květnového týdne se v Brně v rámci veletrhu bezpečnostní a obranné technologie IDET 2009 představí také Hasičský záchranný sbor České republiky.

Během prvního květnového týdne se v Brně v rámci veletrhu bezpečnostní a obranné technologie IDET 2009 představí také Hasičský záchranný sbor České republiky.

V úterý 5. května bude zahájen jubilejní desátý ročník mezinárodního veletrhu IDET 2009. Hasičský záchranný sbor České republiky bude prezentovat svoji činnost, vybranou požární techniku a prostředky používané pro zásahy spojené s únikem nebezpečných látek.

Součástí prezentace Hasičského záchranného sboru ČR je 16 kusů techniky, např. automobilové plošina, automobilový žebřík, technické automobily určené pro technické zásahy, zásahy s únikem nebezpečných látek nebo ropných produktů, ale také pro technickou podporu při hasebních zásazích včetně kontejneru pro nouzové přežití.

Návštěvníci si mohou prohlédnout obojživelné pásové vozidlo GAZ – 3409 „Bobr“. Vozidlo je schopno zasahovat v horském prostředí nebo těžko přístupném terénu. Obojživelné pásové vozidlo zdolává všechny typy povrchů, ať se jedná o bahnitý terén, sníh nebo vodu. Dokáže se bez problémů pohybovat v obtížně přístupném terénu a plavat pomocí vlastního pohonu na vodní hladině rychlostí až 6 km/hod.

Hasičský záchranný sbor ČR představí návštěvníkům také vozidlo chemického a radiačního průzkumu (chemická laboratoř), stanoviště dekontaminace osob a stanoviště dekontaminace techniky.

Odborná i laická veřejnost si může v rámci prezentace HZS ČR prohlédnout přístroje chemického a radiačního průzkumu, které byly koncem loňského roku zakoupeny z finančních zdrojů EU pro HZS ČR. Vybavením těmito prostředky se HZS ČR řadí mezi nejvyspělejší státy Evropy. Jedná se o zásahové dozimetry, osobní dozimetry a zásahové radiometry.

Ramanův spektrometr First Defender je přenosný spektrometr, který dokáže identifikovat pevné a kapalné vzorky, gely, kaly a pastovité hmoty. Jeho nespornou předností je možnost identifikovat látky přes sklo nebo přes plast, aniž by se zasahující osoba dotkla nebezpečné látky.

Součástí veletrhu jsou odborné konference a semináře. Za HZS ČR v rámci mezinárodní konference bezpečnostní management a bezpečnost představí kpt. Špulák systém vyhodnocení mimořádných událostí s výskytem nebezpečných látek a pplk. Matějka bude prezentovat nové prostředky chemického a radiačního průzkumu HZS ČR.

Hasičský záchranný sbor ČR se představí společně s Policií ČR v pavilonu „Z“ a dále na venkovní ploše před tímto pavilonem.

V pavilonu „Z“ bude pro všechny zájemce připraveno informační centrum Ministerstva vnitra.

10. ročník mezinárodního veletrhu IDET 2009 v Brně potrvá od 5. do 7. května.

Další informace na www.hzscr.cz a www.bvv.cz/idet

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Logo veletrhu


Pozn. red. – veletrhu se naše redakce zúčastní, proto se můžete těšit na článek i fotografie vystavované hasičské techniky.

-kow-

Sdílet