Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

A penízky se sypou II.

Peníze na podporu hasičských sborů se našly i ve Středočeském kraji.

Středočeský kraj hodlá dát hasičům více než 1,5 milionu korun na nákup plovoucích čerpadel. Zařízení si bude moci díky krajské dotaci pořídit 40 záchranných hasičských sborů. Mnohé z nich působí v obcích, které zasáhla loňská povodeň. Návrh radních musí ještě schválit zastupitelstvo, řekl dnes náměstek hejtmana František Vácha.
Plovoucí čerpadla lze pohotově použít k odčerpávání vody ze zatopených sklepů a jiných objektů. Cena jednoho je téměř 40.000 korun. Ve svém vybavení je budou mít například sbory hasičů ve zvláště postižených obcích Kly a Veltrusy.
Dalším 1,5 milionem korun chce kraj přispět obcím na potřeby jednotek dobrovolných hasičů a na organizaci integrovaného záchranného systému. Z této položky by měla dostat nejvyšší částku, 350.000 korun, města Zdice na Berounsku a Úvaly u Prahy. Zdice si budou moci pořídit informační varovací systém. Úvaly peníze použijí na generální opravu hasičského vozidla.
Celkem 300.000 korun má získat Mšeno na Mělnicku na pořízení a obnovu požární techniky dobrovolných hasičů a Uhlířské Janovice na rekonstrukci hasičské zbrojnice. Struhařov u Prahy obdrží 160.000 korun na nákup výstroje a oblečení hasičů. Menší částky dostane ještě několik dalších obcí.
Sdílet