Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali záchranu osoby z lanovky

Hasiči z Pardubického kraje v těchto dnech nacvičovali záchranu osoby z lanovky. Hasiči-lezci si vybrali novou čtyřsedačkovou lanovku v Říčkách v Orlických horách. Lanovka pojme 2 400 osob za hodinu a na nosném laně je zavěšeno 156 čtyřsedaček a je možné v celé délce usadit 624 osob.

Hasiči z Pardubického kraje v těchto dnech nacvičovali záchranu osoby z lanovky. Hasiči-lezci si vybrali novou čtyřsedačkovou lanovku v Říčkách v Orlických horách. Lanovka pojme 2 400 osob za hodinu a na nosném laně je zavěšeno 156 čtyřsedaček a je možné v celé délce usadit 624 osob.

Při poruše se tedy do dvou hodin musí při plně obsazené dráze evakuovat 312 osob. „Toto číslo proto, že je to vlastně polovina celkové kapacity a počítá se, že lidé se povezou pouze nahoru, nikoliv dolů, proto tedy jen jedna větev lanovky," vysvětluje Pavel Zámečník, hasič-lezec instruktor z Ústí nad Orlicí.

A pro případ takové evakuace je zapotřebí velkého počtu záchranářů, a proto by při skutečné událostí byla HZS Královéhradeckého kraje požádána o spolupráci i lezecká skupina z Ústí n. Orlicí. Výcviku se zúčastnila lezecká skupina z HZS Pardubického kraje, územního odboru Ústí nad orlicí v počtu 11 lezců a pro seznámení s problematikou se zúčastnilo i 8 lezců z územního odboru Chrudim a stanice Pardubice.

V případě záchrany osob z lanovky musí záchranáři postupovat velmi rychle, bez ohledu na povětrnostní podmínky. Jak upřesnil lezecký instruktor Pavel Zámečník, pracuje se vždy ve dvojici, kdy jeden záchranář vyleze na sloup lanové dráhy a pomocí kladky pro záchranu z lanovek a jistící velké karabiny MGO se po nosném laně spustí k sedačce. Druhý záchranář ho jistí a reguluje rychlost jízdy po nosném laně ze země. Při dojezdu k sedačce, se záchranář spustí tak, aby mohl manipulovat s osobami na sedačce, zajistí se a lano, na kterém byl spouštěn po nosném laně, přepne na zachraňovanou osobu, kterou obleče do evakuačního trojúhelníku či smyčky. Za jeho pomoci je evakuovaná osoba spouštěna na zem jistícím záchranářem ze země. Po evakuaci všech osob ze sedačky, záchranář tuto sedačku překoná a na nosném laně odjede na další obsazenou sedačku a postup se opakuje. Po ukončení odváže veškerý materiál a sám slaní na zem.

Jezdíme do Říček každý rok vždy před a po sezóně nacvičovat záchranu osoby. Lezci z Pardubic a Chrudimi se tohoto výcviku účastnili poprvé. Je vždy lepší si připravovat na náročné situace a vše si zkusit a nacvičit. Nikdy totiž nevíme, jaká může být skutečnost. Vše, co si jednou zkusíte je pak výhodou," říká na závěr Pavel Zámečník.

Hasiči lezci z Pardubického kraje ale tímto nácvikem rozhodně neskončili. Už teď se připravují na další obtížný výcvik, a to záchranu přibližně 80 kg osoby z 30 m hluboké ručně kopané studně.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet