Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při hrozivě vypadající nehodě domíchávače a osobního auta v Brankovicích na Vyškovsku nebyl nikdo zraněn

Při hrozivě vypadající nehodě domíchávače a osobního auta dne 17. října 2017 v 11:25 v Brankovicích na Vyškovsku se nikdo nezranil. Při kolizi však došlo k vážnému narušení statiky rodinného domu. Poškozen byl i přívod plynu a elektrické energie. V první fázi tak bylo nutné s pomocí pracovníků pohotovostních služeb odpojit plyn a elektřinu.

Jelikož byly oba hlavní uzávěry zataraseny havarovanými vozy, museli plynaři vykopat plynové potrubí a to přerušit. Do uzavření plynu musela být celá ulice bez elektrické energie. Další velmi náročnou a nejdelší činností bylo statické zajištění domu.

Po konzultaci situace se statikem si velitel zásahu povolal techniku z brněnské požární stanice Lidická s výdřevou a stabilizačními tyčemi Paratech. Během čtyř hodin se podařilo objekt zajistit natolik, aby mohla být obě auta postupně a velmi opatrně odtažena.

Týlové zabezpečení u jedenáct hodin dlouhého zásahu zajistili hasiči z Nesovic, kteří zajistili stravu ve formě párků, pečiva a tatranek. K pití byl teplý čaj, káva a samozřejmě voda. Při zásahu pomáhali i hasiči z Brankovic.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet