Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Adršpašských skalách na Náchodsku cvičili lezci, součástí byla i noční záchrana osob

V sobotu 14. října 2017 se v Adršpašských skalách na Náchodsku konal výcvik členů Skalní záchranné služby, členů JSDH Adršpach, JSDH Teplice nad Metují, členů zdravotnické záchranné služby, příslušníků hasičského záchranného sboru a hasičů lezců HZS.

Výcvik simuloval zásahovou činnost – vyhledávání a záchranu osob ve skalním terénu, včetně výbavy pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou. Na prvním stanovišti se jednalo o simulovaný zásah ve skalním terénu, kde byla zraněná osoba v jeskyni zavalena kamenem.

Záchranáři museli osobu vyprostit zajistit po zdravotnické stránce včetně tepelného komfortu a bezpečně za pomocí nosítek odtransportovat v nepřístupným terénem zpět na cestu k sanitce ZZS.

Na dalším stanovišti probíhal nácvik zdravovědy jako je resuscitace, apod. Společně s tím se u pískovny v Adršpaských skalách nascvičovali i správné postupy jak transportu tak vytažení a spuštění zachraňované osoby z výšek a hloubek. Nechyběla ani ukázka tyrolského traverzu.

V noci pak proběhl nácvik vyhledávání a záchrany osob s využitím domluvené taktiky.

Skalní záchranná služba v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, která pomáhá v krizových situacích ve skalním terénu, vznikla jako reakce na množící se počet úrazů v oblastech Teplických skal, Ostaše a Broumovských stěn. Její činnost Královéhradecký kraj finančně podporuje.

Sdílet