Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoučtí hasiči darovali hromadně krev, prvodárců bylo pět

Profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci ve středu 18. října 2017 absolvovali hromadný odběr krve a krevní plazmy na Transfúzním oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci. Do akce se zapojilo patnáct výjezdových hasičů a příslušníků Krajského operačního a informačního střediska, kteří bezplatně darovali 470 ml tekutiny našeho života.

Darovat hromadně krev a plazmu, tím pomáhat léčit a zachraňovat životy dalších lidí. Tak hasiči vnímají celou akci. Záchrana lidského života je totiž posláním jejich každodenní práce. V letošním roce se olomoučtí hasiči rozhodli hromadně darovat nejcennější tekutinu.

Všichni vědí, že darování krve je velmi důležité a závisí na něm zdraví i životy těch, kteří ji potřebují. V medicíně má krev nezastupitelnou roli, nelze ji uměle vyrobit a při léčení je nezbytná.

Mezi dárci bylo i pět hasičů, kteří darovali vzácnou tekutinu poprvé. Našli se však i tací, kteří krev darovali před mnoha lety a nedávná výzva je oslovila a znovu se vydali krev darovat. Čtyři hasiči darovali krevní plazmu, zbytek daroval krev.

Hasiči, zdravotnická záchranná služba a policisté patří mezi složky integrovaného záchranného systému. Často všechny tři složky zasahují a pomáhají v situacích, kdy jsou zraněni lidé.

Cílem všech složek integrovaného záchranného systému je vždy zajistit zraněným co nejrychlejší a nejefektivněj­ší pomoc.

Smyslem hromadného darování krve byla snaha tuto naši pomoc zraněným a nemocným lidem posunout ještě o kousek dál,

shrnul celou akci velitel požární stanice v Olomouci mjr. Ing. Arnošt Lenoch, hlavní organizátor.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet