Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ledenicích se těší z nové cisterny, z Kobitu k nim přijela zářivě červená Tatra Force

Nejstarší dosud fungující spolek v Ledenicích a také jeden z nejstarších vesnických hasičských sborů v České republice začal používat novou cisternovou automobilovou stříkačku, kterou městys jednotce pořídil díky finanční podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu.

Jednotka požární ochrany z Ledenic působí v oblasti Českobudějovicka a dosud zasahovala pouze s jedním vozidlem typu CAS, které je velmi poruchové a zastaralé.

Starší rok výroby zásahové cisterny s sebou přináší nejen neekologický provoz a s ním spojené výdaje, ale i přímé nedostatky ve vybavení. Nebylo již dále možné, aby jednotka vyjížděla k požárům s nemoderní poruchovou technikou,

říká Jiří Beneda, starosta městyse.

Novou cisternu značky Tatra dodala společnost KOBIT – THZ, s.r.o., která s nejnižší nabídkou zvítězila ve výběrovém řízení. Vůz dodala za 7 602 430 korun včetně DPH.

Na vozidlo jsme čekali spolu s vedením Ledenic a hasiči již od ledna. Nyní nás ještě čeká jedna příjemná povinnost, a to rekonstrukce požární zbrojnice, kde bude mít nová cisterna své místo,

uvádí Otto Martínek, projektový manažer společnosti G-PROJECT, za níž stojí administrace dotačního projektu.

Podvozek

CAS 30 Tatra Force je určena pro velkoobjemové hašení. Třínápravový podvozek s pohonem všech kol je osazen vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 5 a je spřažen s mechanickou čtrnáctistupňovou převodovkou s automatizovaným řazením Norgren.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják Rhino o tažné síle 35 kN s jištěním proti přetížení, vedle něj je namontována lafetová proudnice Protek. Tu lze ovládat z kabiny vozu, její dostřik je 30 metrů a průtok 800 litrů za minutu.

Na levé straně jsou u dveří řidiče přípojné body pro doplňování tlakového vzduchu a také dobíjení akumulátorů.

Ve čtyřmístné kabině jsou dva úchyty pro ruční radiostanice a stejný počet pro ruční svítilny. Velitel má v dosahu přenosný pracovní světlomet s krouceným kabelem.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem ze stejného materiálu. Nádrž na hasivo je z nerezavějící oceli – pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

O dodávku hasiva se stará čerpací zařízení THZ 3000 o jmenovitém výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.

Okolí účelové nástavby je osvětleno LED světlomety integrovanými do okapových lišt na bocích a zádi.

Osvětlovací stožár je osazen čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Napájen je z podvozkové části napětím 24 V a lze ho pneumaticky vysunout až 5 metrů nad úroveň terénu.

Na střeše nástavby je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Sdílet