Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor České republiky udělí medaile

Ve čtvrtek 7. května u příležitosti státního svátku Dne vítězství budou uděleny medaile Hasičského záchranného sboru České republiky. Ministr vnitra MUDr. Mgr. Ivan Langer a náměstek ministra vnitra genmjr. Ing. Miroslav Štěpán rozhodli o udělení celkem 46 ocenění.

Ilustrační foto

Medailemi budou oceněni občané a profesionální a dobrovolní hasiči. Medaile jsou udělovány za statečnost a záchranu života, za úzkou spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR, za přínos v rozvoji požární ochrany.

Při slavnostním setkání budou předány v pražském zámku v Troji tři medaile Za statečnost, čtyři Plakety HZS ČR, 24 osobnostem bude udělena medaile Za zásluhy o bezpečnost a 16 osobností převezme Čestné medaile HZS ČR.

Medaile Za statečnost bude udělena Martinovi Turtakovi z Liberce. Jmenovaný dne 8. března letošního roku zachránil z hořícího automobilu pohybově handicapovanou ženu. Žena vyjela se svým speciálně upraveným automobilem z garáže a všimla si kouře valícího se z přední části auta. Po několika minutách začalo auto hořet. Žena nemohla zřejmě kvůli závadě elektricky ovládaných částí auta otočit sedadlo a tak v něm zůstala uvězněna. Kolem naštěstí projížděl Martin Turtak se svým synem, který si hořícího auta všiml. Jmenovaný řidičku z hořícího auta vynesl. Z vozu se mu také podařilo vytáhnout invalidní vozík, který je pro zachráněnou ženu nepostradatelný. Martin Turtak svým pohotovým jednáním, duchapřítomností a statečností zachránil ženě život.

Medaile Za statečnost bude udělena nstržm. Jiřímu Hanzlovi a nstržm. Janu Krupičkovi členům jednotky Hasičského záchranného sboru Stará Boleslav. Jmenovaní dne 2. ledna 2009 zasahovali u záchrany občana, pod kterým se prolomil led na vodní ploše bývalé pískovny v obci Lhota. Na místě bylo zjištěno, že první skupina příslušníků se při záchraně tonoucího dostala sama do ohrožení života prolomením ledu a následnému propadu do vody. Jiří Hanzl a Jan Krupička vytáhli své kolegy z vody a následně zachránili tonoucího muže z pod ledu. Na gumovém člunu ho přepravili na břeh a předali zdravotníkům. Jmenovaní prokázali rozhodnost při rychlém zásahu, osobní nasazení, kdy při vlastním ohrožení života poskytli pomoc dvěma členům zasahující jednotky a zejména při záchraně muže před utonutím.


Slavnostní udělení medailí proběhne dne 7. května od 10 hodin v zámku Troja, (Praha 7, U Trojského zámku 1.

Ilustrační foto internet


kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR



-swo-

Sdílet