Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na silnici I/43 se cvičně srazí autobus s cisternou

Nehoda autobusu a cisterny s nebezpečnou látkou je námětem čtvrtečního cvičení IZS na silnici I/43 na Blanensku. Taktické cvičení integrovaného záchranného systému se na jedné z nejfrekvento­vanějších silnic v republice uskuteční ve čtvrtek 7. května od 9 do 11.30 hodin za obcí Bořitov ve směru na Svitavy. Cílem cvičení je procvičení a zdokonalení činností a taktických postupů složek IZS při záchraně osob z havarovaného hromadného dopravního prostředku souběžně se zásahem při úniku nebezpečné látky.

Nehoda autobusu a cisterny s nebezpečnou látkou je námětem čtvrtečního cvičení IZS na silnici I/43 na Blanensku.

Ilustrační foto

Taktické cvičení integrovaného záchranného systému se na jedné z nejfrekvento­vanějších silnic v republice uskuteční ve čtvrtek 7. května od 9 do 11.30 hodin za obcí Bořitov ve směru na Svitavy. Cílem cvičení je procvičení a zdokonalení činností a taktických postupů složek IZS při záchraně osob z havarovaného hromadného dopravního prostředku souběžně se zásahem při úniku nebezpečné látky.

Autobus se 30 cestujícími se podle scénáře cvičení při nehodě střetne s cisternou převážející žíravou látku – roztok kyseliny chromové. Po srážce se obě vozidla od sebe vzdálí na vzdálenost cca 20 – 25 metrů. Autobus sjede ze silnice a poškozený zůstane stát v příkopu. Většina ze 30 cestujících, mezi nimiž je velký počet zraněných, zůstane uvězněna v autobusu, několik jich z havarovaného vozidla vypadne (popřípadě vylezou sami rozbitým oknem) a zůstanou v blízkosti místa nehody. Dva lidé v šoku budou utíkat do značné vzdálenosti od havárie. Z poškozené cisterny, která zůstane stát na silnici, začne vytékat přepravovaná kyselina.

Zásah složek IZS se rozdělí na dva úseky: na zásah k odstraňování následků úniku nebezpečné látky a souběžně na zásah k vyproštění a záchranu osob z autobusu, a k pomoci zraněným, kteří jsou již venku. Protože unikající kyselina chromová je toxická, leptající látka, která podporuje hoření a při případném požáru dochází k vývinu dráždivých, leptajících a toxických plynů, hasiči vytýčí nebezpečnou zónu s nástupním prostorem a dekontaminačním stanovištěm. Zásah směřují k záchraně osob ohrožených nebezpečnou látkou a ke snížení rizik vzniklých únikem kyseliny. Policisté silnici uzavřou a odklánějí dopravu po vedlejších komunikacích.

Při pomoci zraněným cestujícím v autobusu se záchranáři kromě vyproštění lidí z vozidla a poskytování první pomoci soustředí na třídění a další ošetření zraněných a jejich transport do nemocnic. V blízkosti nehody mimo nebezpečnou zónu je zřízeno shromaždiště zraněných, na místo je povolán vrtulník letecké záchranné služby, další vrtulník z letky Policie ČR k nehodě dopraví hasiče – letecké záchranáře s vyprošťovacím nářadím a stroj je poté využit k leteckému průzkumu a pátrání po zraněných osobách v širším okolí.

Z poškozené cisterny hasiči v protichemických ochranných oblecích vyprošťují zraněného řidiče vozidla a vodními clonami oddělují oba úseky zásahu tak, aby unikající kyselina neohrožovala cestující z autobusu ani zasahující záchranáře. Ve vozidle hasiči odpojují baterii, otvor v poškozené cisterně provizorně utěsňují a jímají vyteklou chemikálii.

Ke koordinaci řady souběžných činností je na místě mimořádné události zřízen štáb velitele zásahu. Vzhledem k rozsahu události a velkému počtu zraněných se na místo dostaví i tým pracovníků Charity Blansko, který spolupracuje se zdravotníky, účastníkům nehody poskytuje psychologickou pomoc a občerstvení, a kontaktuje příbuzné zraněných.

Cvičení se zúčastní pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z okresu Blansko, dále jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně, která tvoří krajský opěrný bod k likvidaci následků chemických havárií, tým chemiků z laboratoře školícího střediska HZS JmK v Tišnově a s policejním vrtulníkem také tým hasičů – leteckých záchranářů.

Zdravotnická záchranná služba na místo vyšle osádky z Blanska, Brna i vrtulník letecké záchranné služby. Cvičit budou i policisté a pracovníci Charity. Celkem se cvičení zúčastní více než 80 záchranářů, na místě bude přes 20 zásahových vozidel, v akci budou dva vrtulníky.

Vzhledem k rozsahu cvičení bude na silnici I/43 od 8 hodin částečně omezen provoz (uzavřen bude jeden jízdní pruh ze tří) a od 8.45 do 11.30 bude silnice zcela uzavřena. Policisté budou dopravu odklánět na objížďku přes Lysice.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet