Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž O Hořickou trubičku aneb hasičské lezení na obtížnost

V minulých dnech se uskutečnila v Hořicích na Jičínsku soutěž profesionálních hasičů ve sportovním lezení na obtížnost na umělé stěně s názvem „O Hořickou trubičku". Soutěž probíhala v tělocvičně Gymnázia a Střední odborné školy v Šalounově ulici.

V minulých dnech se uskutečnila v Hořicích na Jičínsku soutěž profesionálních hasičů ve sportovním lezení na obtížnost na umělé stěně s názvem „O Hořickou trubičku". Soutěž probíhala v tělocvičně Gymnázia a Střední odborné školy v Šalounově ulici. Pořadatelem akce byl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje a Sportovní klub hasičů Královéhradeckého kraje.

Závodu se zúčastnilo celkem sedmnáct profesionálních hasičů – lezců Hasičského záchranného sboru z celé České republiky. Závody ve sportovním lezení na obtížnost probíhaly stylem „Flash" (1. kolo) a „On sight" (2. kolo – finále). V prvním kole všichni závodníci absolvovali dvě cesty stylem „Flash". K zatraktivnění závodu pořadatelé rozhodli, že do samotného finále postoupí všech sedmnáct závodníků, kteří absolvovali finálovou cestu s obtížností 8 UIAA stylem „On sight". Po velmi dramatickém finálovém kole nakonec vybojoval zlatou medaili Tomáš Saifrt z územního odboru Náchod, na druhém místě skončil Jakub Čeřovský z územního odboru Jičín a třetí příčku obsadil Radek Kümmel z územního odboru Tábor.

Pořadatelům akce patří díky za skvěle připravený závod a hladký průběh soutěže.

Popis lezeckých stylů:

ON SIGHT:


a) závodník nesmí mít žádné poznatky o cestě před vlastním lezením, kromě oficiální prohlídky,
b) závodníci se musí registrovat v izolované zóně ve stanoveném čase. Vstup do izolované zóny je povolený jen registrovaným závodníkům, trenérům a manažerům, kteří se po opuštění izolace již nesmějí vrátit, ani se pohybovat v její blízkosti,
c) po uzavření izolace nesmí do izolované zóny nikdo vstoupit (kromě organizátorů), ve výjimečných případech může dát souhlas ke vstupu hlavní rozhodčí (např. zdravotní problémy atd.),
d) zatímco jeden závodník leze, v tranzitní zóně se připravují dva následující závodníci, tam se jim také kontroluje výstroj (závodník musí být navázán na osmičkový uzel). Tito závodníci musí být připraveni jít okamžitě na start, jakmile je rozhodčí vyzve. Závodníci nesmí mít možnost sledovat stěnu z tranzitní zóny,
e) závodník se po výkonu nesmí vrátit do izolace.Poznámka: všechny výše uvedené přestupky budou trestány okamžitou diskvalifikací.

FLASH:

a) závodníci mohou mít poznatky o závodní cestě před svým pokusem,
b)během prohlídky přeleze cestu předlezec,
c) závodníci mohou sledovat pokusy ostatních závodníků,
d) zatímco jeden závodník leze, v tranzitní zóně se připravují dva následující závodníci, tam se jim také kontroluje výstroj (závodník musí být navázán na osmičkový uzel). Tito závodníci musí být připraveni jít okamžitě na start, jakmile je rozhodčí vyzve.

Výsledková listina ke stažení v příloze článku.


Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-wap-

Sdílet
Přiložené soubory
2009-04-28_vysledky_Lezeni_Horice_2009.xls zobrazit online XLS 34 kB