Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči cvičili u nehody autobusu a tramvaje

Čtyři desítky hasičů ze dvou jednotek Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje z Ostravy a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně se zapojily v úterý 5. 5. 2009 dopoledne do taktického cvičení integrovaného záchranného systému, zaměřeného na vyprošťování osob a vozidel po srážce linkového autobusu a tramvaje.

Čtyři desítky hasičů ze dvou jednotek Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje z Ostravy a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně se zapojily v úterý 5. 5. 2009 dopoledne do taktického cvičení integrovaného záchranného systému, zaměřeného na vyprošťování osob a vozidel po srážce linkového autobusu a tramvaje. Společně s nimi také cvičili v Ostravě-Přívoze policisté a strážníci z Ostravy.

Nehoda, při níž tramvaj čelně narazila do pravého boku autobusu a ten ještě do přízemního zděného objektu. Na místě zůstali zranění, které vyprošťovali hasiči z HZS MSK s asistencí hlučínských hasičů. Celkem zachránili 12 figurantů (kolegů z hlučínského záchranného útvaru), tři osoby srážku nepřežily.

Na začátku zásahu musel tramvaj zajistit před pohybem jeřáb z Hlučína, hasiči z Ostravy pak podložili tramvaj třemi nafukovacími vaky, položenými na sobě a vozidlo zpevnili i hydraulickými sloupky. Do tramvaje se dostávali dveřmi, zraněné z autobusu vytahovali po rozbití skleněných výplní oken po žebřících.

Ostravští hasiči měli k dispozici například technický kontejner, hlučínští vyprošťovací vozidlo AV-15, které odklízelo betonové desky, ležící na boku autobusu. O řízení zásahu se staralo na místě cvičení mobilní operační středisko HZS MSK, vybavené stejnými technologiemi jako kamenná operační střediska hasičů.

Celé cvičení bylo komentováno – u mikrofonu se střídali dva moderátoři z HZS MSK a ze ZÚ HZS ČR. Mezi pozorovateli byli zástupci města Ostravy, hasičů, Policie ČR, Městské policie Ostrava, Dopravního podniku Ostrava.

Cvičení trvalo zhruba hodinu a půl. V přívozském areálu firmy Libros má vyrůst ve spolupráci se Statutárním městem Ostrava a Dopravním podnikem Ostrava, který poskytl autobus i tramvaj, Centrum bezpečné jízdy s tréninkovým prostorem pro nejrůznější zásahová a další vozidla.

Na září se plánuje další velké cvičení složek IZS v Moravskoslezském kraji, náročné na přípravu i zásah. Tentokrát má jít o srážku autobusu s vlakem na železničním přejezdu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kow-

Sdílet