Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Stříbře hasiči cvičně zachránili ze štoly Prokop osmičlennou exkurzi

Ve čtvrtek 19. října 2017 v osm hodin ráno vyhlásilo operační středisko poplach hasičům ve Stříbře, a to jak profesionálním, tak dobrovolným, a vyslalo je do Hornického skanzenu zachránit z Královské dědičné štoly Prokop osmičlennou exkurzi.

Jako posila vyjeli i hasiči z Tachova včetně skupiny hasičů-lezců. Celá událost byla naštěstí jen nasimulovaná pro účely cvičení IZS.

Pro hasiče si velitelé připravili velmi náročný scénář. V prostorách štoly Prokop v části bývalého skladu trhavin došlo k výronu důlního plynu ve chvíli, kdy se v podzemí pohybovala osmičlenná skupina na exkurzi. Pěti lidem se podařilo s obtížemi utéct, dvě osoby se při snaze opustit nebezpečné prostory vážně poranily a jednu přiotrávily toxické plyny.

Průvodce přerušil do štoly přívod elektrické energie, aby zabránil možnému výbuchu důlních plynů. V ten okamžik všechny zraněné obklopila absolutní tma.

Hasiči za velmi náročných podmínek museli vyhledat v podzemních prostorech a ve spletitých chodbách všechny pohřešované, poskytnout jim první pomoc, zajistit jim okamžitě přívod vzduchu a co nejrychleji je transportovat na zemský povrch.

Během celého dopoledne si hasiči procvičili taktické postupy při vyhledávání osob v neznámém prostředí a nacvičili jejich záchranu pomocí lezecké techniky ze ztížených prostor důlního díla. Nedílnou součástí byla i zkouška radiokomunikace mezi zasahujícími v podzemí.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet