Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Šumavě po nehodě zemřel řidič, druhý s rodinou odletěl vrtulníkem LZS

V neděli 22. října 2017 v 10:20 hodin vyhlásilo operační středisko poplach hasičům v Železné Rudě a vyslalo je směrem na Javornou k dopravní nehodě dvou osobních aut. Vozidla se střetla ve velké serpentině nedaleko odbočky na Zhůří.

Velitel zásahu si po příjezdu na místo události okamžitě povolal posilovou jednotku z Klatov a zároveň si vyžádal na pomoc Horskou službu. Na základě jeho informací přímo z místa zásahu se urgovaly i další posily ZZS a záchranářský vrtulník.

V obou vozidlech zůstali zaklínění lidé. V jednom vozidle sám řidič v bezvědomí. V druhém těžce zranění manželé, jejich synovi se podařilo otevřít dveře, ale vážná zranění mu nedovolila vystoupit.

Hasiči okamžitě uzavřeli celou silnici a připravili na odpočívadle vzdáleném od nehody asi 400 metrů přistávací plochu pro vrtulník.

Hasiči vyprostili všechny zaklíněné osoby ze zdemolovaných kabin, museli použít hydraulické zařízení. Řidiče v bezvědomí pomáhali ZZS resuscitovat, oživit se ho nepodařilo.

Hasiči asistovali ZZS i při ošetření těžce zraněných osob z druhého vozu. Manžele uložili do vakuové matrace a předali členům Horské služby, která je okamžitě převezla k vrtulníku. Chlapce odvážela ZZS do nemocnice v Klatovech, kam se pro něj vrtulník vrátil.

Po odtransportování zraněných a odjezdu pohřební služby si hasiči museli poradit se značně znečištěnou vozovkou. Z vozidel uniklo velké množství provozních kapaliny a v úseku desítek metrů se nacházely střepy i části karoserií

Po celou dobu zásahu nebylo možné kolem nehody projet. Provoz byl zastaven na téměř 5 hodin.

Foto: Hasiči Železná Ruda
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet