Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehody zablokovaly D35 nedaleko Olomouce, do převrácené cisterny s LPG narazil další kamion

V pondělí 23. října 2017 vyjížděli hasiči dvakrát na dálnici D35 k dopravním nehodám. Hlášení o první přijalo operační středisko HZS Olomouckého kraje v 0:44 hodin, druhá byla oznámena v 6:08 hodin. Obě se staly ve směru z Ostravy na Olomouc.

Na místo první nehody vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že cisterna převážející 22 tun LPG sjela mimo komunikaci a zůstala ležet na boku. Řidič byl nezraněn a pomohl hasičům odpojit tahač. Vzhledem k tomu, že z cisterny nic neunikalo, vrátili se hasiči po dohodě s policií na základnu s tím, že ráno se situace dořeší.

Ke druhé nehodě, při které narazil kamion převážející nábytek do havarované cisterny, vyjeli také profesionální hasiči z Olomouce. Hasiči zjistili, že cisterna poškozena nebyla, žádný plyn z ní neunikal.

Při nehodě byl zraněn řidič, kterého si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Hasiči zajistili vozidlo proti vzniku požáru, velitel zásahu na místo povolal ropný kontejner na přečerpání provozních kapalin z nádrže havarovaného kamionu.

Dálnice je v místě nehody neprůjezdná, na místo se dostavil zástupce specializované firmy, která bude řešit vyproštění havarovaných vozidel.

23. 10. 2017 09:50

Jednotka profesionálních hasičů z Olomouce je stále na místě. Specializovaná firma v současné době vyprošťuje havarovaný kamion s nábytkem. Druhé vyprošťovací vozidlo specializované firmy čeká na naše pokyny k tomu, aby mohlo vyprostit havarovanou cisternu.

Hasiči spolu s přepravní společností zajišťují hadice, kterými se bude moci přečerpat LPG. Náhradní cisterna už je na místě. Velitel zásahu předpokládá, že cisternu odčerpají pracovníci přepravní společnosti částečně, poté ji specializovaná firma vyprostí z příkopy a odčerpá se zbytek plynu. Cisterna naštěstí leží v příkopu tak, že čerpací otvory jsou nahoře.

Hasiči po celou dobu budou zajišťovat místo nehody.

Tyto práce zaberou nějaký čas, předpokládáme, že D35 bude celé dopoledne uzavřena.

23. 10. 2017 13:45

Profesionální hasiči z Olomouce stále pracují na odstranění následků nehody cisterny a kamionu na D35. Situace se stále vyvíjí a hasiči spolu s odborníky, kteří jsou na místě, hledají nejbezpečnější způsob, jak havarovanou cisternu vyprostit.

Po konzultaci s pracovníky firmy, která se specializuje na přečerpávání plynu, se nakonec nebude na místě nehody LPG z havarované cisterny přečerpávat. Dva jeřáby cisternu vyzvednou a plnou ji položí na podvalník, který ji převeze na původní místo určení.

Řidiči projíždějící okolo místa nehody v opačném směru, tedy z Olomouce na Ostravu, musí počítat s tím, že po dobu manipulace s cisternou bude z důvodu bezpečnosti uzavřen i tento směr dálnice.

23. 10. 2017 17:00

Akce byla úspěšná, cisternu se podařilo naložit na podvalník, na kterém odjela na místo původního určení.

Po půl třetí odpoledne na místo nehody přijeli profesionální hasiči z Olomouce a z Lipníku nad Bečvou a dvě jednotky dobrovolných hasičů z okolních obcí, jeřáby a podvalník a všechno se začalo připravovat na vyproštění cisterny. Těsně před třetí hodinou odpolední vydal velitel zásahu spolu s policií pokyn k uzavření druhého směru dálnice a za půl hodiny se zahájilo samotné vyproštění cisterny, které hasičům a specializované firmě zabralo více než hodinu a půl.

Sanotný zásah se obešel bez komplikací a bez zranění. Hasiči byli připraveni okamžitě zasáhnout. V dýchací technice a s požárními monitory v rukou jistili místo události ze dvou stran, od Olomouce a od Ostravy.

Po vyproštění cisterny a zhodnocení, že je celistvá a nepoškozená, se všechna opatření odvolala a otevřel se směr dálnice z Olomouce na Ostravu. Hasiči ještě asistovali při vyproštění tahače a po závěrečném úklidu komunikace se kolem 17:15 hodiny otevřela dálnice D35 také ve směru na Olomouc.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet