Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár čtyřkolky a stáje koní v Horním Jiřetíně u Litvínova byl naštěstí jen taktickým cvičením

Od požáru čtyřkolky, která byla zaparkovaná u stájí koní začal v Horním Jiřetíně u Litvínova na Mostecku hořet hospodářský objekt, ve kterém byla ustájena asi desítka koní. Požár byl naštěstí fiktivní, šlo totiž o taktické cvičení hasičů.

Na cvičení vyjely dvě hasičské jednotky, vedle profesionálních hasičů z Litvínova to byli také místní dobrovolní hasiči z Horního Jiřetína.

Cílem nácviku podle velitele zásahu – cvičení Oty Zápotockého bylo, aby si zasahující hasiči osvojili práci s koňmi a dovedli je v případě nutnosti vyvést z „hořícího“ objektu do bezpečí. To se naštěstí povedlo.

Šlo jen o výcvik, aby si hasiči osahali tuto práci. V případě opravdového požáru bychom pravděpodobně otevřeli vrata stájí a ohrožené koně co nejrychleji vypustili do výběhu,

poznamenal velitel cvičení Ota Zápotocký.

Nácvik uvítala také zástupkyně Jezdeckého klubu v Horním Jiřetíně Barbora Menclíková, která uvedla, že hasiči z Litvínova do jezdeckého klubu docházeli již několik týdnů, aby se seznámili s chodem stájí. Nyní si ale „naostro“ vyzkoušeli jaké to je vyvádět koně ze stájí.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet