Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skromný hrdina

Nebýt děkovného dopisu maminky a starosty obce Rouchovany, nikdo by na 22. základně letectva Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou netušil, že na bráně slouží rotný, který neváhal a z hořícího bytu zachránil jejího osmnáctiletého syna.

Nebýt děkovného dopisu maminky a starosty obce Rouchovany, nikdo by na 22. základně letectva Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou netušil, že na bráně slouží rotný, který neváhal a z hořícího bytu zachránil jejího osmnáctiletého syna. 

Rotný Zdeněk Buchtela, sloužící na 22. základně letectva Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou od roku 2003, ve strážní službě o svém hrdinském činu nikde nehovoří. Tento sedmatřicetiletý otec dvou dětí je přesvědčen, že takto by se zachoval každý.

Zdeňku, co se vlastně v noci z 15. na 16. dubna 2009 v obci Rouchovany přihodilo?

Při návratu domů kolem půl dvanácté v noci jsem zahlédl kouř a plameny šlehající z bytu v prvním patře bytovky nedaleko mého bydliště. Obyvatelé bytovky vybíhali ven a jeden z nich, který bydlel v přízemí, začal za pomoci sousedů vytahovat hadici z hydrantu. Tak jsem se k nim přidal. Snažili jsme se hadici dostat do prvního patra k hořícímu bytu. Potom jsem zaslechl, že paní Poláková neví, jestli je její syn Mirek uvnitř bytu. Neváhal jsem a sehnal si deku, kterou jsem namočil, abych mohl vlézt do bytu.

Slyšela jsem, že vás od toho sousedé zrazovali.

Ano, ten, který držel hadici, říkal: „ Už tam nechoď, tam už se nedá jít." Ale já jsem byl rozhodnutý. Nejhorší bylo, že jsem byt neznal. V kouři nebylo vůbec nic vidět. Přesto se mi podařilo prohlédnout všechny místnosti. Byl to byt dva plus jedna a v jedné místnosti jsem uviděl ležícího kluka. Vzal jsem ho a vynesl ven. Potom jsem se tam vrátil a požár uhasil.

Proč jste se tam vrátil?

Z chodby se to nedalo uhasit, tak jsem si nechal na sobě mokrou deku a po zemi, kde bylo trochu vzduchu, jsem se plížil ke zdroji a požár zlikvidoval. Plameny se šířily neuvěřitelně rychle. Chytlo to pravděpodobně od sporáku v kuchyni, hořelo celé umakartové jádro.

Sousedé i hasiči, kteří dorazili na místo požáru, se shodují, že nebýt Zdeňka Buchtely, mladík by nepřežil a požár by se sousedům z chodby bytu nepodařilo uhasit.

Dnes slouží rotný Zdeněk Buchtela na bráně se seržantem z 1. britské obrněné divize. V rámci cvičení Flying Rhino 2009, které bude probíhat do 15. května, slouží čeští a britští vojáci na bráně 22. základny letectva společně.

Autorka: kapitánka Sabina Introvičová, tisková mluvčí cvičení Flying Rhino 2009, www.army.cz

-wap-

Sdílet