Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Plzeňsku zřejmě řádí žhář

V okolí Plzně během tohoto týdne shořelo pět stohů. Poslední dva požáry hasiči likvidovali v noci na pátek. S dalšími třemi bojovali záchranáři nedaleko západočeské metropole začátkem týdne. Podle nich jde bezpochyby o práci žháře. Kriminalisté proto zjišťují, zda nejde o ohnivou sérii, kterou má na svědomí jeden a tentýž člověk.

V noci na pátek hasiči spěchali ke stohům nedaleko Radobyčic. „Jeden z nich úplně shořel. Druhý se hasičům a pracovníkům družstva podařilo rozdělit pomocí stohovače. Dvě třetiny slámy tak zachránili,“ informoval mluvčí plzeňských hasičů František Vaško. Přesto se škoda vyšplhala na devadesát tisíc korun.

Škodu ještě o dvacet tisíc korun vyšší napáchal žhář v noci na úterý mezi Horní Břízou a Třemošnou.

Pes žhářovu stopu ztratil
U silnice tam pachatel postupně zapálil tři stohy. Policisté se služebním psem se vydali po pachatelově stopě. Po jednom kilometru, kdy už se blížil k Třemošné, ji pes ztratil.

„Pachatele zatím nemáme, ale určité poznatky tu jsou. Pochopitelně, že naši lidé, kteří na tomto případu pracují, budou zjišťovat možné souvislosti s posledním požárem dvou stohů u Plzně,“ řekl zástupce policejního ředitele okresu Plzeň-sever Václav Kraus.

Žhářskou sérii potvrdí až znalci, říká mluvčí
Mluvčí západočeského policejního ředitelství Jolana Číhová upozornila, že je ještě příliš brzy na dělání jednoznačných závěrů o žhářské sérii.

„Úmyslné zapálení stohů u Radobyčic musí ještě potvrdit či vyvrátit znalci,“ uvedla.


Jiří Pirník
Sdílet