Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Harcovské přehradě v Liberci se hasiči zdokonalovali v ovládání motorových člunů

Na Harcovské přehradě v Liberci ve středu 25. října 2017 dopoledne proběhl praktický výcvik hasičů ze stanice Liberec. Hasiči cvičili pod odborným dohledem pprap. Michal Biena, příslušníka s osvědčením instruktor pro práci na vodě.

Výcvik byl zaměřen na zdokonalení schopností hasičů ovládat různé typy motorových člunů z výbavy HZS LK na klidné hladině.

Jednotka trénovala např. jízdu motorovým člunem ve výtlačném režimu a ve skluzu, také schopnost přesně a bezpečně ustavit člun ve vymezeném prostoru nebo ovládání a řízení plně zatíženého plavidla.

Náplní praktického zaměstnání byl i nácvik bezpečného přiblížení se k tonoucímu a vytažení zachraňované osoby z vodní hladiny na palubu člunu.

Na místě byly využity technické prostředky z kontejneru pro ropné havárie HZS LK, který je mj. vybaven nafukovacím člunem s lodním motorem a kompletní výbavou pro práci na vodě pro jedno družstvo hasičů.

Hasiči, kteří výcvik absolvovali, si zopakovali potřebné znalosti vůdce malého plavidla. Pod odborným vedením si osvojili nové dovednosti ovládání motorových člunů, které využijí při řešení mimořádných událostí na vodní hladině.


Nejčastějšími událostmi tohoto typu, ke kterým hasiči z Libereckého kraje během roku vyjíždějí jsou například únik ropných produktů na vodní hladinu, pátrání po pohřešovaných osobách a záchrana osob z vody a ledu.

Motorový člun z výbavy libereckých hasičů je v pohotovosti i při povodních, kdy slouží především k evakuaci osob.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet