Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a stres

Určitou míru stresu prožívá stále každý člověk. Přehršle si ho pak užívají hasiči a to nejen při přímém výkonu svého povolání.

Každý mi dá za pravdu, že je přemíra stresu škodlivá. Akutní stres nikdo nepřehlédne, protože je nový. Chronický stres můžeme snadno přehlížet, protože je starý, známý a do jisté míry jsme zvyklí s ním žít. Takže je pro nás často pohodlnější žít s ním než udělat změny a odstranit pracně jeho příčiny. Ale ohrožení zdraví a života je reálné.

Mnohé vnější příčiny stresů jsou desetiletí známé. Jiné jsou novější. A se změnami ve společnosti přicházejí i nové stresory – vlivy a podněty, které pociťujeme jako ohrožení.

Zamysleme se nad stresem na pracovišti. Zejména tím způsobeným mezilidskými vztahy. Špatné mezilidské vztahy vytvářejí pro zainteresované často nesnesitelné traumatické stresy, které se podílejí na podstatném snížení jejich pracovního výkonu, kvality práce a nepozornosti. Ta pak může být příčinou pracovního úrazu nebo důvodem k rozvázání pracovního poměru.

Mnozí lidé z těchto důvodů pociťují nechuť k práci, která se projevuje již na konci víkendu při pomyšlení na to, že musí druhý den do práce.

S čím se na pracovištích můžeme setkat?

- pomluvy, neoprávněná kritika, zadávání nesmyslných úkolů, zastrašování to vše lze shrnout pod pojem mobbing;

- šikana na pracovišti – třeba v podobě kolegů, kteří se snaží druhého za každou cenu zesměšnit nebo šéfů, kteří neustále kritizují a nenechají na člověku nit suchou a naopak;

Setkali jste se s výše uvedenými stresovými jevy u hasičů nebo je hasičský kolektiv vždy super partou, velitelem počínaje a maníkem konče? Jak ventilujete svůj stres? Diskuse je otevřena.

Hans Selye napsal: „Existuje jediný způsob, jak se stresu vyhnout – zemřít“.

Zdroj: www.bozpinfo.cz
Sdílet