Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Česka dorazil vítr, padající strom v obci Stařeč na Třebíčsku zabil ženu, v Jičíně staršího muže, hasičům z Vimperka poškodil cisternu

Orkán Herwart zaměstnal hasiče napříč republikou. Počet výjezdů k technickým událostem byl o 4589 % vyšší, než je dlouhodobý průměr.

V pátek odpoledne vydala ČHMU výstrahu na extrémně silný vítr, která byla platná pro celé území České republiky. V souvislosti s touto výstrahou zasedala skupina štábu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a rozhodla o opatřeních jako např. obsazení v plných početních stavech pracovišť příjmů tísňového volání a operačních středisek.

V plné pohotovosti byl též Záchranný útvar HZS ČR a sklady Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR pro výdej humanitárního materiálu. V pohotovosti byly i všechny hasičské stanice, připraveny posílit početní stavy hasičů ve výjezdu.

První výjezdy v souvislosti se silným větrem měli hasiči v sobotu 29. 10. v 03,00 hodiny ráno. Od té doby až do dnešní (30. 10. 2017) 5. hodiny ranní vyjeli hasiči k 7 309 událostem v souvislosti se silným větrem (pro srovnání, průměrně vyjíždějí hasiči k 151 technickým pomocem, kam spadají právě následky větru, denně).

Během včerejšího dne likvidovali hasiči často více než 1000 událostí během jediné hodiny. Nejhorší byla mezi 10. a 12. hodinou. V terénu bylo přes 10 000 profesi­onálních i dobrovolných hasičů.

Obrovský nápor zažili operátoři na tísňových linkách hasičů. Během dne odbavili přes 30 000 hovorů. Během jediné hodiny ve špičce bylo odbaveno více než 5 000 hovorů.

Nicole Zaoralová, HZS ČR

Jihočeský kraj

Přibližně od půl páté ranní začaly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjíždět k zásahům, kdy odstraňují následky silného větru.

Vítr zaměstnával nejdříve hasiče na Českokrumlovsku, Českobudějovicku a Prachaticku. Během dvou hodin byly „venku“ jednotky všech okresů Jihočeského kraje.

Do půl deváté hasiči vyjeli k více než 60 tzv. vícečetným událostem (znamená to, že během jednoho výjezdu jednotka odklidila i více spadlých stromů). Popadané stromy byly nejčastější náplní práce všech zasahujících jednotek, a to i v dalších hodinách, kdy však intenzita větru zesílila.

K 11. hodině už statistiky HZS Jihočeského kraje evidují téměř tři stovky událostí. Kromě stromů spadlých jak na silnice, železnice a zaparkovaná auta, odřezávají a odklízejí hasiči stromy, u kterých hrozí pád na domy či chaty. V Českém Krumlově museli hasiči upevňovat uvolněné solární panely či odstraňovat spadlé dráty elektrického vedení. Častým zásahem pak je také zajišťování uvolněných střešních krytin.

Tyto zásahy řeší hasiči například na sídlišti Máj v Českých Budějovicích, v Černé v Pošumaví, v Písku, na čerpací stanici v Soběslavi, na střeše mateřské školky v Protivíně, na autobusové zastávce ve Strakonicích či u na střeše jednoho pavilónu strakonické nemocnice. Do domova důchodců v Horní Stropnici pak musel být zajištěn náhradní zdroj energie.

Situace se zatím příliš neuklidňuje. Události volané na tísňovou linku stále přicházejí.

Při zásahu vimperských profesionálních hasičů, kteří odklízeli spadané stromy ze silnice, spadnul jeden ze stromů na jejich cisternu. Vzniklá škoda zatím není vyčíslena.

K 16:30, tzn. za dvanáct hodin, zasahovali jihočeští hasiči celkem u 600 událostí spojených se silným větrem.

Podle předpovědi meteorologů se má povětrnostní situace již uklidňovat. Práce hasičů však ještě zdaleka nekončí. Odklízení spadaných stromů, obnova elektrického vedení, zajištění střech bude zcela jistě trvat ještě v následujících dnech.

Vendula Matějů, HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Kolem deváté hodiny ráno jsme zaznamenali nárůst událostí na Blanensku. Postupně se však čísla navyšovala ve všech jihomoravských okresech. Jednotky přejížděly od zásahu k zásahu. Na své základy se celý den v podstatě nevracely.

Hodně práce však neměli jenom profesionální a dobrovolní hasiči v terénu, ale také příslušníci Krajského operačního a informačního střediska, kteří se museli vypořádat s extrémním náporem telefonátů a souběžným řešením desítek událostí.

Celkem evidujeme k 21. hodině 815 řešených nebo již vyřešených událostí. Jedná se o rekordně vysoký počet událostí v takto krátkém čase.

Nejčastěji šlo o odstraňování stromů (536×) nebo odstraňování nebezpečných stavů (střechy, billboardy, komíny, hromosvody aj.) a to ve 271 případech.

30. 10. 2017 14:00

Po včerejším náročném dni následovala poměrně klidná noc, kdy jsme museli řešit jen několik případů. Ráno se ale situace změnila a do terénu vyjíždějí jednotky v celém kraji.

Ke 14. hodině evidujeme 86 událostí. Většinou jde o popadané stromy. V několika případech musíme také řešit poškozené krytiny střech, které ohrožují okolí.

Jaroslav Mikoška, HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

V nedělních ranních hodinách zasáhla celé území kraji silná vichřice, kdy vítr v nárazech dosahoval rychlosti 40 m/s. Silný vítr způsobil velké množství událostí, které hasiči od ranních hodin řeší.

Celou noc již na operačním středisku hasičů i na všech stanicích byly posíleny stavy sloužících hasičů, do pohotovosti byly dány také jednotky sborů dobrovolných hasičů. Po šesté hodině ráno začal dle předpovědi velmi silný vítr, který nejčastěji způsobil padání stromů na silnici, objekty či vozidla.

V řadě případů spadlé stromy poškodily elektrické vedení, bez proudu je od rána řada domácností v kraji. Hasiči řešili i množství případů, kdy vítr poškodil střechy domů.

K 15:00 hodině hasiči evidují 264 událostí na celém území kraje. Hodně událostí je takzvaně zdvojených, to znamená, že jednotka hasičů v rámci jedné události zasahovala na více místech. Těchto míst je v rámci kraje několik stovek.

V terénu je 40 jednotek požární ochrany.

Jednou z priorit hasičů je dodávka elektřiny do zařízení typu nemocnice. V kraji jsou zatím všechny zdravotnická zařízení funkční, jsou v kontaktu se štábem hasičů, v případě výpadku jsou hasiči připraveni tuto situaci řešit.

Byl vyhlášen III. stupeň požárních poplachu, z tohoto důvodu byl svolán krizový štáb kraje, který převzal koordinaci řešení mimořádných událostí na území kraje.

Tísňová linka hasičů stále přijímá další a další žádosti o pomoc, předpoklad je, že tento stav bude trvat minimálně do nedělního večera.

Největším problémem kraje je v současné chvíli nesjízdnost několika úseků silnic, především v horských oblastech, a rozsáhlé výpadky elektrické energie.

30. 10. 2017 15:00

Až ve večerních hodinách nastal klid, během pondělního dopoledne hasiči vyjížděli k dalším událostem v souvislosti s větrem. Jednalo se o místa, kde kvůli bezpečí zasahujících nebylo možné provést zásah během vichřice a bylo nutné práce na odstranění následků odložit, nebo o místa, kde problém během neděle nikdo nehlásil.

Od nedělního rána do pondělního poledne zasahovalo v terénu při likvidaci následků vichřice 8 jednotek profesionálních hasičů, 4 jednotky hasičů podniků a 55 jednotek dobrovolných hasičů.

Za uvedenou dobu hasiči evidují celkem 285 událostí. Počet zásahů je několikrát vyšší, téměř u každé události zasahující jednotka pracovala na více místech, tedy během jedné události objela určitou část svého zásahového území a všude tam, kde bylo nutné zasáhnout, tak provedla činnost. S ohledem na velké množství míst, kde všude byl zásah proveden, nebude možné přesně určit celkový počet zásahů během vichřice.

Během neděle odbavilo operační středisko 2993 hovorů a to jak na tísňových linkách 112 a 150, tak na telefonech s jednotkami hasičů, představiteli obcí či zástupci dalších zasahujících složek a organizací, například s energetiky či vodohospodáři.

Martin Kasal, HZS Karlovarského kraje

Královehradecký kraj

Od nedělního rána do druhé hodiny odpolední řešili profesionální a dobrovolní hasiči v Královéhradeckém kraji už více než čtyři stovky událostí v souvislosti s přetrvávajícím silným větrem.

Nejčastěji odstraňují popadané stromy, větve nebo zabezpečují poškozené střechy. Hasiči jsou na takovéto mimořádné události připraveni a řádně školeni, procházejí mimo jiné například speciálním výcvikem pro práci s motorovou pilou a práci ve výškách.

Bohužel již ovšem došlo i tragické události, kdy ve Valtickém předměstí v Jičíně spadl na staršího muže procházejícího po chodníku vzrostlý modřín a na místě ho usmrtil. Hasiči z Jičína na místě asistovali při likvidaci následků nehody.

Řadu zásahů měli hasiči v Hradci Králové a okolí. Na Slezském Předměstí v Hradci Králové například spadl strom do kolejiště v blízkosti místního nádraží. V ulici K Sokolovně strom dočasně znemožnil průjezd městské hromadné dopravy.

Na Slezském předměstí poškodil strom zaparkovaná osobní auta, při události nebyl nikdo zraněn. V Třebechovicích pod Orebem shodil vítr dva vzrostlé stromy a třetí strom hrozil pádem na rodinný dům. Na místě zasahovala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů.

Na Trutnovsku měli hasiči také již od rána plné ruce práce. Ve Vrchlabí v Jihoslovanské ulici vítr poničil střechu a střešní okno, podobné škody napáchal také na střechách domů v Arnultovicích a Radvancích.

Na Jičínsku kromě výše uvedené tragické události vyvracel vítr stromy například ve Staré Pace, kde kmen spadl do drátů elektrického vedení a hasiči na místě spolupracovali s energetiky. V Ostroměři na Jičínsku spadl strom do kolejiště, následně do něj najel osobní vlak. V době nehody v něm cestovali dva cestující, kteří vyvázli bez zranění.

Zranění u této události ovšem utrpěl jeden ze zasahujících do­brovolných hasičů, když na něj spadla uvolněná větev. Hasič byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Silnice mezi Hradcem Králové a Jičínem byla v místě události dočasně zcela neprůjezdná.

Na Rychnovsku také strom spadl do kolejiště a to poblíž Zdobnice. Hasiči strom odstranili a provoz na trati byl brzy obnoven. V obci Záměl místní jednotky hasičů odstraňovaly několik popadaných stromů.

Na Náchodsku krátce po půl deváté ráno spadl vzrostlý strom na rodinný dům a elektrické vedení v Rožmitálu.

Další desítky událostí řešili hasiči na pozemních v obcích i ve volné přírodě po celém kraji.


Hasiči ještě v odpoledních hodinách zasahovali například u utržené střechy na rodinném domě v Sekeřicích na Jičínsku, likvidovali strom, který spadl na chatu a strhl kus střechy a komín v Bělči nad Orlicí, nebo odstraňovali vyvrácený strom, který skončil na střeše školy v Hradci Králové – Kuklenách.

Na mnoha místech spadlé stromy omezily provoz na pozemních komunikacích, například na křižovatce u Zdobnice na Rychnovsku. Stromy opět padaly také na železniční tratě, u Heřmanic nedaleko Nové Paky na Jičínsku musel před takovým stromem zastavit projíždějící vlak a vyčkat na jeho odstranění.

Nejenom v těchto případech profesionální i dobrovolní hasiči poskytli pomoc a významně tak přispěli k likvidaci a eliminaci škod způsobených touto neobvyklou klimatickou situací.

Vítr ničil v odpoledních hodinách nejenom stromy, ale také střechy a konstrukce domů. Ve Zborovské ulici v Rychnově vichřice poškodila střechu na místní škole, poničena byla dále například plechová střecha na jednom z domů na Masarykově náměstí v Solnici také na Rychnovsku nebo na škole Boženy Němcové v Jaroměři.

Uvolněné plechy ze střechy hrozily pádem na terminálu městské hromadné dopravy v Hradci Králové a nebo také na místní tělocvičně v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. V Doudlebách na Rychnovsku spadl strom na místní rekreační objekt a poničil ho.

Ve všech případech se hasiči snažili zajistit poškozené konstrukce proti dalšímu poškození a likvidovali vzniklé škody.

Vítr nešetřil ani dopravní značení a billboardy, k jejichž poškození došlo na mnoha místech podél silnic i ve městech, jako například na Rašínově třídě v Hradci Králové.

Hasiči zasahují v maximálních možných počtech a pro případ potřeby jsou připravené i další zálohy, personálně posílena byla také směna operátorů na tísňové lince 112, tak aby bylo možné vyhovět všem volajícím oznamovatelům i v nestandardních podmínkách.

Ondřej Sezima, HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

Během dnešního dopoledne zaznamenali hasiči v Libereckém kraji 280 událostí. 150 událostí je nyní v řešení. Ze statistik vyplývá, že vítr se žene napříč celým Libereckým krajem a průměrně vyjížděli hasiči z každého okresu prozatím 70×. Mimořádně vysoký je počet technických výjezdů.

Hasiči s motorovými pilami jsou na nohou od brzkých ranních hodin nepřetržitě. Extrémně silný vítr nevydržela řada stromů a zatarasila komunikace. Devadesát procent zásahů tak směřuje k odstraňování spadlých stromů a větví.

V důsledku silného větru jsou v neděli od rána bez elektřiny stovky domácností. V obci Nouzov na Semilsku poryv větru skolil betonový sloup el. vedení, který zablokoval silnici. V Železném Brodě spadlý strom přetrhal dráty, které pak za stálého jiskření ohrožovali obyvatele čtvrti Tepeře. Problémy s překážkami na elektrickém vedení hlásí i Smržovka, Liberec – Kateřinky, Lomnice nad Popelkou a menší obce v okolí České Lípy.

Vlivem povětrnostních podmínek jsou hasiči také často voláni k poškozeným střechám, kdy vítr odnese část střešní krytiny a oplechování. Tato situace je velice nebezpečná, protože utržené části střešních krytin mohou ohrozit zdraví lidí, kteří se pohybují venku. Vznikají také škody na majetku.

V České Lípě na Smetanově nábřeží popadaly plechy ze střechy budovy šaten Základní Školy na osobní automobily parkující poblíž. Na jedné z budov Krajské nemocnice Liberec se uvolnilo oplechování a části střechy ohrožovali kolemjdoucí. Zasahovali zde tři jednotky hasičů.

Hlášeny máme i spadlé stromy na železničních tratích. Omezení trvá např. na trati 039 – Horní Rosnice, v Poniklé či v Kryštofově údolí.

Kvůli srážkám, které zasáhly kraj v průběhu noci a rána dosáhla Jizera v Železném Brodě 2. stupně povodňové aktivity. A na měřící stanici Jesenný na řece Kamenici byl dosažen 3. stupeň. Situaci monitoruje povodňová komise.

Hasiči jsou připraveni řešit i události spojené se zvedající se hladinou vodních toků v kraji. Ovšem během dopoledne pomáhali „pouze" u několika případů, kdy odčerpali vodu ze sklepa.

I přes extrémní silný vítr a nepřízeň počasí nebyl nikdo zraněn.

Pavlína Bílková, HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Silný vítr, který se přehnal Českou republikou, zaměstnal i hasiče v Moravskoslezském kraji. Od půlnoci do 17:00 řešili více než 350 událostí, dalších 100 mají ještě před sebou a jednotky k nim budou postupně přejíždět.

První ze zásahů přebrali operátoři krátce před nedělní půlnocí. Až do rána bylo podobných zásahů pouze deset, v průběhu dopoledne pak začal počet volání na tísňovou linku prudce stoupat. Krajské operační a informační středisko v Ostravě rovněž kvůli velkému vytížení ostatních krajů přebíralo některé tísňové hovory ze všech částí republiky.

Počet operátorů byl oproti standardnímu “mírovému” stavu navýšen, další dva pak byli připraveni v pohotovosti. Zásahové jednotky jsme nijak neposilovali, naše početní stavy jsou v rámci všech stanic v kraji dostatečné na dodržení plánu plošného pokrytí. Ve velkém jsme do zásahů zapojili dobrovolné jednotky, především ty s územní působností, které mohou zasahovat i mimo katastr svého zřizovatele.

Skladba zásahů se po celý den držela stejná – drtivá většina připadala na odstraňování padlých stromů, především z komunikací, občas z drátů elektrického vedení. V několika případech stromy poškodily zaparkovaná vozidla. V menší míře nás pak zaměstnávalo upevňování uvolněných či poničených střešních konstrukcí.

Meteorologická výstraha platí do dnešních 19:00. Předpokládáme, že hasiči budou následky odstraňovat i během noci a zítřejšího dne. Nemám informaci o tom, že by byl v průběhu dne při zásazích někdo zraněn.

30. 10. 2017 16:00

K sedmi desítkám událostí v souvislosti se silným větrem vyjeli od pondělního rozednění (30. 10. 2017) do 16 hodin profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji. Od neděle tak museli zasahovat kvůli větru celkem 560×. Po oba dny se naštěstí pády stromů, plechů či silných větví obešly bez zranění.

Pondělní události kvůli větru byly dosud téměř pravidelně rozděleny do všech šesti okresů Moravskoslezského kraje. I v pondělí někdy znamenal jeden hasičský výjezd odstraňování i více kusů dřevin.

Na rozdíl od neděle se v pondělí neposiloval počet operátorů na Krajském operačním a informačním středisku hasičů, které pracuje společně s dalšími složkami IZS na Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje v Ostravě. Do pondělních 16 hodin bylo přijato na linky 112 a 150 přes 500 tísňových hovorů, v neděli za 24 hodin celkem 1931 hovorů.

Skladba zásahů se po celý den držela stejná – jako v neděli – drtivá většina připadala na odstraňování padlých stromů, především z komunikací, občas z drátů elektrického vedení.

Vedle motorových pil byly nasazovány automobilové plošiny a automobilové žebříky, při dopoledním odstraňování stromu v Třanovicích (okres Frýdek-Místek), který ležel na elektrických drátech, musel přijet i jeřáb.

V menší míře hasiče zaměstnávalo upevňování uvolněných či poničených střešních konstrukcí, někdy i antén. V neděli spadlo několik stromů na zaparkovaná auta, v pondělí zatím nebyla hlášena obdobná událost v Moravskoslezském kraji ani jedna.

I když počet pondělních událostí, spojených s počasím, je mnohem nižší než v neděli, během pondělního odpoledne dále přibývají, hrubým odhadem jedna událost (s výjezdem hasičů) zhruba za deset minut.

Petr Kůdela , Jakub Kozák, HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

Téměř většina profesionálních a dobrovolných jednotek Olomouckého kraje dnes vyjížděla k událostem spojených s extrémně silným větrem v Olomouckém kraji, některé z desítek jednotek a výčtem stovek hasičů i několikrát za den.

Vydaná výstraha ČHMÚ s nejvyšší prioritou se doslova naplnila. Konečné číslo již nyní dosahuje téměř pěti set zásahů. Doposud za dnešek operační středisko HZS Olomouckého kraje do statistik zapsalo 479 událost během neděle 29. 10. 2017 (číslo není konečné).

Největší nápor na posílený kolektiv operačního střediska, téměř dvojnásobek běžného stavu na směně, prakticky nepřetržitě po šesté hodině ranní každou minutu zpracovával někdy i několik žádostí o pomoc z terénu v Olomouckém kraji, tísňová linka 112 navíc událostmi napříč celou republikou.

Drtivou většinou událostí jsou popadané stromy nejen na komunikacích, zde v souhrnném číslu dosahujeme neuvěřitelného čísla, lehce za hranou tří set. Na některých místech šlo i o desítky souběžně popadaných stromů na komunikacích.

Pády se nevyhnuly i na zaparkovaná vozidla, dráty elektrického vedení, rodinné domky a další. Stromy mají za následek i dvě dopravní nehody se zraněním. V Opatovicích si náraz do stromu vyžádal i nutné vyproštění zraněných, zaklíněných osob.

Vítr poškodil i několik sloupů elektrického vedení, případně strhnul dráty energetických sítí, evidujeme v průběhu dne necelou desítku (8) událostí. Součinnostně při těchto událostech vypomáhaly hotovostní služby energetických společností.

Do statistik se zapíše i další velmi zajímavé číslo shrnující počet výjezdů k utrženým, uvolněných či spadeným střechám, případně části střech nebo krytin. U 136 evidovaných událostí prozatím zasahovaly jednotky profesionálních či dobrovolných hasičů.

Z výčtu tohoto čísla se jednalo především o plechové střechy které nevydržely nápor silného větru. Do celkového čísla započítáváme také uvolněné střešní tašky, části zdiva, dřevěné krovy, okapy a podobně.

Problémy se nevyhnuly ani dopravě na železnici, celkově evidujeme rovněž necelou desítku událostí, většina výjezdů směřovala na odstranění spadených stromů v kolejišti. Nákladní vlak nedaleko Moravičan narazil do spadeného stromu, doprava se zkomplikovala a koridor Ostrava – Praha návazně na to nabral desítek minut zpoždění nejen u osobních vlaků.

Pokles počtu výjezdových událostí časujeme až po dvanácti náročných hodinách a to po osmnácté hodině. Všechny jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v terénu a posílena směna na operačním středisku má za sebou jednu z nejnáročnějších služeb či dobrovolnou pomoc roku.

Běžné číslo výjezdů nepřesahuje dvě desítky událostí za den, dnešní téměř pětistovka procentuálně několikanásobně překračuje současné hranice podobných extrémů.

Závěrem lze nalézt jistá pozitiva, i přes velmi vysoké číslo počtu událostí, došlo pouze ke dvěma zraněním při dopravní nehodě zapříčené pádem stromu a tudíž přiřčeno do zranění spojené s extrémně silným větrem.

Z tak velkého počtu spadených stromů, jistých nebezpečí v podobě stovek uvolněných předmětů padajících na komunikace, chodníky a podobně je to příznivé, možná i „neuvěřitelné“ číslo pro Olomoucký kraj.

30. 0. 2017 10:50

Hasiči v Olomouckém kraji také dnes, tj. v pondělí 30. října 2017, vyjíždí ostraňovat následky řádění orkánu Herward. Jde především o popadané stromy a větve na komunikacích a drátech elektrického vedení. Stromy jsou buď spadlé nebo nakloněné a hrozí pádem.

Hasiči od dnešní půlnoci do 10:45 hodiny vyjeli celkem k 46 událostem. V jednom případě v Olomouci (Lazecká) odstraňovali uvolněný reklamní billboard, v Kostelci na Hané, Prostějově (Žižkovo nám, Průmyslová), Rokytnici, Lošticích a Přerově (Pivovarská) zajišťovali hasiči uvolněné plechy na střeše (šlo pouze o jednotlivé plechy, ne celé střešní krytiny).

Vladimíra Hacsiková, Zdeněk Hošák, HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Hasiči v Pardubickém kraji odstraňují následky silné vichřice během neděle 29. října 2017. Od neděle 0.00 hodin do 19 hodin zasahovali již celkem u 472 událostí v souvislosti s větrem.

V počtu událostí již hasiči překonali i počet výjezdů, které likvidovaly jednotky hasičů 18. ledna 2007 při orkánu Kyril. Před 10 lety jsme zaznamenali na 350 výjezdů.

Nebezpečný vítr strhával střešní krytinu například na potravinářské škole na Sukově třídě v Pardubicích, na restauraci Taxis Pardubice, z objektu v ulici Jiřího z Poděbrad ve Vysokém Mýtě, v Pomezí, v Žižkově ulici v Ústí nad Orlicí, z rodinného domu ve Šmeralově ulici ve Slatiňanech.

Vítr vzal střechu ze zemědělské školy v Dolní Rovni, hasiči odstraňovali spadlou střechu také v Horce, v Rosicích v Duškově ulici, na Mateřské škole v Orli, z domu v ulici Na Vrtálně v Pardubicích, na domu ve Smetanově ulici v Ústí nad Orlicí, na budově charity ve Svitavách.

Hasiči museli zabezpečit poškozenou střechu v Žamberku v Severní ulici, uvolněné plechy v Čapkovské ulici ve Vysokém Mýtě, v Josefské ulici v Holicích, v Soudní i Poděbradově ulici v Chrudimi. Hasiči zajišťovali i satelit, který hrozil pádem v Gagarinově ulici v Pardubicích.

Nebezpečně utrženou střechu zajišťovali hasiči také na Třídě Míru na budově Mc Donaldu, střechu hrozící pádem v ulici Třešňová v Chocni, ve Školní ulici v Moravské Třebové, v Lánech na Důlku, Na Slunečné v České Třebové i na náměstí T.G. M v Holicích.

Utrženou střechu hasiči zajišťovali také na objektu v Hlinsku v ulici Krátká.

Jediný zásah, který hasiči nebyli schopni v neděli uskutečnit pro obrovský vítr, byl v Chrudimi, kde nedaleko obchodního řetězce Lidl se nachází silo, ze kterého se trhala plechová střecha. Hasiči se do výšky zhruba 30 metrů nebyli schopni dostat. I kdyby se tam dostali, odfouklo by je to i s obrovskými pláty střešní krytiny.

V silném větru není možné ani ukotvit výškovou techniku. Proto ve spolupráci s policisty uzavřeli všechny okolní silnice i kruhový objezd a prostor byl ohraničen páskou tak, aby do něho nikdo nevcházel. Doprava tak musela být odkláněna.

Vítr lámal větve stromů nebo vyvracel stromy s mělkými kořeny. Stromy padaly na komunikace, střechy objektů, ale i na dráty elektrického vedení.

Motorové pily hasičů se od ranních hodin nezastavily. V terénu jsou desítky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, které se nestačí vracet ani na stanice – přejíždějí od jednoho zásahu k dalším událostem.

Na operačním středisku hasičů je posílena služba, v pohotovosti jsou i další operátoři. Operační důstojník musí vyhodnocovat, kam jednotky přednostně pošle, aby byly například průjezdné silnice I. třídy, aby nebylo ohroženo obyvatelstvo atd.

Vendula Horáková, HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

Vichřice se do Plzeňského kraje pomalu přikradla v neděli 29. října 2017 po půl třetí ráno. První strom, který vyjeli hasiči odstranit, padl přes silnici u obce Mchov na Tachovku. Svou ničivou sílu začala předvádět od sedmé hodiny ranní.

Během hodiny vyjeli hasiči k 35 událostem a pak už počet zásahů každou hodinu vzrůstal. Největší nápor větrů ale zaznamenali hasiči v době mezi 9:00 a 11:00 dopoledne. V tuto dobu vyhlašovalo operační středisko poplach jednotkám častěji než 1× za minutu.

Počet řešených událostí začal pomalu klesat kolem druhé hodiny odpoledne a teprve až v pozdních večerních hodinách se situace v Plzeňském kraji uklidnila.

V Plzeňském kraji hasiči řešili během dne bezmála 500 událostí, které zavinila vichřice. Nejvíc vichřice zaměstnala hasiče na Klatovsku, řešili téměř třetinu z veškerých zásahů.

Na Tachovsko připadlo asi 20% zásahů, na Domažlicko a Plzeň-město zhruba po 15% a zbylé zásahy si rozdělili hasiči z Rokycanska, Plzně-severu a Plzně-jihu rovným dílem.

Nejčastěji hasiči vyjížděli odstraňovat ze silnic, chodníků a kolejí popadané stromy a polámané větve. Na mnoha místech se tak na čas zastavil provoz, dokonce i na dálnici D5. Do vyvrácených stromů narazilo osobní auto u obce Mchov na Tachovsku a vlak u Drahotína na Domažlicku.

O velkém štěstí může hovořit řidič osobního auta, kterému při jízdě u Červeného Hrádku padl strom přímo na střechu. I na dalších místech kraje padly stromy na vozidlo. Na Domažlicku dvakrát v Horšovském Týně, Krchlebech.

Přímo v Klatovech na třech místech, na Klatovsku v Kašperských Horách poškodil strom hned 5 osobních aut, dále v Malé Vísce a ve Světlé. V Plzni padl strom na osobní auta v Hradišti, na Lochotíně, v ulici Suvorovova, ve Svrňanech a na Zábělské.

Na Rokycansku vítr shodil strom na OA ve Zbirohu a garážový přístřešek v Kamenném Újezdu. Na Tachovsku strom poškodil auta u obcí Branka, Hošťka a Lažany.

Stromy popadaly i na střechy budov. V Rokycanech padl strom na dřevěné stavení, v Blatnici na rodinný dům, v Bdeněvsi a Pňovanech na chatku, v Blovicích na Domov dětí, v Chotěšově na kostel a v Nýřanech na budovu ZŠ.

Hasiči dále poráželi stromy, u kterých hrozilo, že se vyvrátí či zlomí. Takto stromy ohrožovaly v Lubech Mateřskou školu, v Domažlicích, Horní Bříze, Neblažově a Rokycanech a Neblažově rodinné domy.

Několikrát hasiči odmítli pokácet stromy. Stávalo se tak především z důvodu, že nepříznivé počasí neumožnilo ustavit výškovou techniku nebo by riziko bylo pro hasiče příliš vysoké, a tak se řešení události odložilo.

Ve třech případech velitel zásahu vyhodnotil, že nebezpečí na místě zásahu nehrozí. Stalo se tak i ve Šlovicích, kde se oznamovatelka snažila jen využít situace. Strom však byl stabilní a hasiči odmítli strom porazit, stejně jako odmítli již na jaře.

Vichřice kromě stromů polámala ploty, zporážela sloupy a přetrhala kabely vedení, jak elektrického tak telefonního, i lampy veřejného osvětlení – např. v Plzni u Zoo a mostu Milenia a v Klatovech. U Lestkova silný vítr porazil dokonce i posed. U Terešova následkem pádu sloupů došlo k velkým škodám na komunikaci.

Silný vítr poškodil v Plzni reklamní poutač, hromosvod. V Plzni hasiči museli demontovat narušenou izolaci budovy a odstranit těžké okno, které hrozilo pádem do dílny.

Vítr na mnoha místech po kraji poškodil střechy budov. Hasiči zajišťovali uvolněné plechy například v Plzni na Borech, v Čechurově, na Doubravce, na náměstí Milady Horákové, Rokycanské i v samotném centru.

Hasiči zabezpečovali střechy i na domech v Kralovicích, Malé Vísce, Nepomuku, Nevřeni, v Rokycanech,ve Strašicích a Sušici, na zbrojnici SDH Nahý Újezdec i na kostele v Nýřanech. Dále střechu v podniku ve Stříbře, na budově pily v obci Bohy, nad chlívky v Podmoklech, u fotbalového hřiště v Kozolupech, střechu vodárny v Dobřanech i na garážích v Chodské Lhotě a Třebeli. V Sušici pak pět jednotek PO bojovalo s větrem při zajišťování střechy základny Zdravotnické záchranné služby.

Vichřice v Plzeňském kraji nebrala ohledy na majetek. Byla nelítostná a napáchala mnoho škod. Na lidských životech si však nevybrala jedinou oběť, všichni vyvázli ve zdraví.

30. 10. 2017 16:00

Od zhruba osmi hodin večer až do půl sedmé ráno nebyla na operační středisko nahlášena jediná událost, která by souvisela s vichřicí.

V pondělí od půl sedmé až do večera hasiči po celém kraji likvidovali dozvuky nedělního nepříznivého počasí. Během dne hasiči vyjeli průměrně čtyřikrát do hodiny odstranit ze silnic, železnic či chodníků popadané stromy a polámané větve, či porazit vyvrácené stromy, u kterých hrozilo, že padnou přes vozovku nebo na budovu. Nechyběly ani zásahy u poškozených sloupů elektrického a telefonního vedení.

Například v Holkovicích se strom nebezpečně nakláněl nad rodinný dům, v Plzni Slovanech nad budovu stavební firmy a nad Střední průmyslovou školu dopravní, v obci Kbel u několika stromů hrozilo, že padnou na hřbitovní zeď a hroby. V Chlumčanech větve zasahovaly do trolejí, v Plzni Božkově do železniční trati.

Na několika místech vyvrácené stromy padly na střechy budov. V Plzni sundávali hasiči strom ze střechy ZŠ a z karavanu, v Nýřanech kromě střechy ZŠ i ze školní zahrady a prostoru atletického hřiště. Stromy poškodily střechy chat v Kožlanech u rybníka Ožehák a ve Zbirohu U Čápa.

Ani v pondělí se hasičům nevyhnulo zabezpečování uvolněných střešních krytin. V Rokycanech ulétly plechy z bytového domu, v Horní Folmavě spadla z budovy firmy skleněná stříška.

31. 10. 2017 10:00

V pondělí od půl sedmé ráno do šesti hodin večer hasiči po celém kraji likvidovali dozvuky nedělního nepříznivého počasí. Během dne hasiči vyjeli průměrně čtyřikrát do hodiny odstranit ze silnic, železnic či chodníků popadané stromy a polámané větve, či porazit vyvrácené stromy, u kterých hrozilo, že padnou přes vozovku nebo na budovu. Nechyběly ani zásahy u poškozených sloupů elektrického a telefonního vedení.

Například v Holkovicích se strom nebezpečně nakláněl nad rodinný dům, v Plzni Slovanech nad budovu stavební firmy a nad Střední průmyslovou školu dopravní, v obci Kbel u několika stromů hrozilo, že padnou na hřbitovní zeď a hroby. V Chlumčanech větve zasahovaly do trolejí, v Plzni Božkově do železniční trati.

Na několika místech vyvrácené stromy padly na střechy budov. V Plzni sundávali hasiči strom ze střechy ZŠ a z karavanu, v Nýřanech kromě střechy ZŠ i ze školní zahrady a prostoru atletického hřiště. Stromy poškodily střechy chat v Kožlanech u rybníka Ožehák a ve Zbirohu U Čápa.

Ani v pondělí se hasičům nevyhnulo zabezpečování uvolněných střešních krytin. V Rokycanech ulétly plechy z bytového domu, v Horní Folmavě spadla z budovy firmy skleněná stříška.

Pavla Jakoubková, HZS Plzeňského kraje

Praha

Od nedělního rána 29. 10. 2017 do 17:00 hodiny zasahovali hasiči na území Prahy u více než 400 událostí spojených se silným větrem. Nejhorší situace byla v Praze kolem poledne, kdy vítr zesílil.

V terénu byly prakticky všechny profesionální i dobrovolné jednotky. Operační středisko bylo značně přetížené. Ve většině případů se jednalo o popadané stromy, uvolněné plechy a poškozené střechy.

Ve střední části Průmyslového paláce strhl vítr střešní krytinu. Před příjezdem hasičů byl objekt evakuován, hasiči následně budovu zajistili a předali ostraze objektu. Celý areál pražského Výstaviště byl uzavřen.

V ulici V jezírkách došlo k pádu lešení na činžovním domě do ulice, kde bylo poškozeno několik osobních vozidel. Na Žižkově náměstí pak hasiči uvolnili poškozené plechy na střeše domu.

Martin Kavka, HZS Praha

Středočeský kraj

odle avizované předpovědi meteorologů zasáhl v neděli 29. října Středočeský kraj silný vítr, který extrémně zaměstnal profesionální i dobrovolné hasiče.

První události zaznamenalo Krajské operační a informační středisko (KOPIS) HZS Středočeského kraje už před třetí hodinou, a to v 2:41 hodin v okrese Praha-východ. Následně bylo do sedmé hodiny ranní evidováno celkem 33 zásahů, z čehož 28 událostí bylo technických pomocí ve spojitosti s poryvy větru.

Mezi sedmou a osmou hodinou byl zaznamenán nárůst, kdy operátoři KOPIS odbavili 69 událostí, přičemž asi nejvážnější případ byl hlášen z Mnichova Hradiště, kde poryv větru odtrhl celou střechu na stadionu. K dalším vážným událostem patřily například stržená střecha na rozestavěné hasičské zbrojnici v obci Luštěnice na Mladoboleslavsku, poškozená střecha obytného domu v kladenské městské části Kročehlavy nebo pád vzrostlého stromu na zaparkované vozidlo na zahradě v Jílovém u Prahy.

Kvůli vážnosti situace byl krátce před osmou hodinou vydán pokyn k posílení početního stavu na operačním středisku, kdy na jedné směně sloužilo celkem 25 příslušníků, tzn. operačních důstojníků a operátorů tísňových linek.

Mezi osmou a devátou hodinou zaznamenalo KOPIS 137 událostí – v Lysé nad Labem spadl strom na balkon panelového domu, u obce Bohostice na Příbramsku se utrhla plovoucí garáž i s lodí a v obci Hovorčovice v okrese Praha-východ uletěla střecha na třípatrovém domě a následně se v jedné místnosti propadl strop.

Další hodina byla ve znamení enormního navýšení hovorů na tísňové lince, kdy bylo zaznamenáno a odbaveno 201 událostí. Krátce před desátou hodinou byla cestou generálního ředitelství HZS ČR vyžádána spolupráce roty Záchranného útvaru Zbiroh, která byla nasazena na Kladensku a Rakovnicku.

V čase mezi desátou a jedenáctou hodinou evidovali středočeští hasiči 92 nových událostí. K vážnějším patřily utržená střecha na bytovém domě v Milovicích na Nymbursku, poryvem větru vyvrácená autobusová zastávka v Kladně, pád čtyř stromů na rodinný dům v obci Oleško nedaleko soutoku Sázavy s Vltavou nebo zranění dvou osob po pádu zdi v obci Ledčice na Mělnicku.

Mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou pak hasiči zasahovali u 108 událostí, kdy například v obci Církvice kousek od Kutné Hory spadla střecha domu na osobní vozidlo, ve Staré Huti na Příbramsku silný vítr shodil z rodinného domu střechu i s komínem a v obci Sázava na Kutnohorsku padl strom na chatu.

Od půlnoci do dvanácté hodiny zaznamenali středočeští hasiči 634 událostí. Dalších 150 jich přibylo mezi dvanáctou a čtrnáctou hodinou. Na území Středočeského kraje k zásahům vyjelo všech 32 stanic profesionálních hasičů, kterým pomáhalo 12 jednotek dobrovolných hasičů kategorie JPO II, 134 jednotek kategorie JPO III a 65 jednotek kategorie JPO V. Kromě toho bylo do likvidačních prací zapojeno také pět jednotek podnikových hasičů.

V odpoledních hodinách začal vítr slábnout a počet událostí už neměl tak razantní nárůst. K devatenácté hodině evidovalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje 1125 událostí – nejvíce v okrese Praha-východ, následují Benešov a Praha-západ, přes stovku se dostala ještě Mladá Boleslav. Relativně nejklidněji bylo na Rakovnicku.

Při jednom ze zásahů na Mělnicku se lehce zranil dobrovolný hasič, který byl se zlomeným žebrem převezen na ošetření do nemocnice.

Petr Svoboda, HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Hasičské jednotky během víkendu 28. – 29. 10. 2017 vyjely v Ústeckém kraji k 578 událostem způsobeným větrnou smrští. V 380 případech to byly popadané stromy a větve na silnice, dráty vedení, železniční tratě, 196 výjezdů bylo na uvolněné plechy, střechy, billboardy a další materiál. Ve dvou případech hasiči odčerpávali vodu (sklep, laguna na silnici).

Nejvíc nahlášených událostí bylo v okresu Děčín, kde hasiči vyjeli k 130 spadlým stromům a 44 dalším událostem.

V okresu Ústí nad Labem vyjely hasičské jednotky k 53 vyvráceným a zlomeným stromům a 25 dalším událostem.

V okresu Litoměřice vyjeli hasiči k 51 spadlému stromu a 52 dalším událostem.

V okresu Louny vyjely hasičské jednotky k 45 spadlým stromům a 31 další události.

V okresu Most vyjeli hasiči odstraňovat 41 spadlých stromů a k 23 dalším událostem.

V okresu Teplice to bylo 35 spadlých stromů a 19 dalších událostí.

V okresu Chomutov vyjeli hasiči k 28 spadlým stromům a 5 dalším událostem.

Lukáš Marvan, HZS Ústeckého kraje

Vysočina

Počet výjezdů vysočinských hasičů v souvislosti s počasím překročil od šesté hodiny ranní číslo 160. Hasiči stále odklízejí popadané stromy a větve z komunikací.

Silný vítr poničil i několik střech domů. Provizorně opravovat střechy domů nebo odstraňovat uvolněné plechy museli hasiči například v ulici Višňová v Bystřici nad Pernštejnem, Světnově, Kostelci nebo v České Bělé.

Hasiči přijali několik hlášení o pádu stromů na dráty elektrického vedení, několik domácnosti v Kraji Vysočina se tak ocitlo bez elektřiny. V 09:13 hod padly stromy na osobní automobil v Čížkově na Pelhřimovsku. Při události se zranily dvě osoby.

V lese v katastru obce Stařeč na Třebíčsku padl strom na ženu. Na místě svým zraněním podlehla.

Práce vysočinských hasičů nekončí. V terénu desítky hasičů i nadále odstraňují stromy, které padly na komunikace a brání tak plynulému provozu. Počet výjezdů od rána už výrazně překročil 400.

V průběhu uplynulé hodiny hasiči odstraňovali padlé stromy například u obce Plandry, Kletečné, Staré Říše, Veselého Žďáru nebo Čechočovic. Prioritně jsou řešeny neodkladné zásahy.

O aktuální situaci v regionu je pravidelně informován hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Apeluje na veřejnost, aby s ohledem na vysokou míru nebezpečí při odklízení následků silného větru respektovala rozhodnutí profesionálních i dobrovolných hasičů odklízet v nepřístupných lokalitách polomy až ráno při světle.

Kraj je ve spojení se všemi energetickými společnostmi, počet domácností bez proudu klesá, ale obnovování dodávek komplikují opět nebezpečné polomy.

30. 10. 2017 06:00

Vysočinští hasiči po celou noc odstraňovali následky vichřice. V terénu byly nasazeny desítky hasičů. Operátoři tísňových linek přijímali neustále nová oznámení o stromech, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Celkový počet zásahů od včerejšího rána přesáhl 700 a výjezdy stále nekončí. Průměrná zásahová činnost vysočinských hasičů za 24 hodin se přitom pohybuje okolo 25 zásahů.

Po rozednění budou hasiči řešit události, které včera měly nižší prioritu, tedy události, u kterých nebyl přímo ohrožen lidský život, zdraví nebo majetek.

Petra Musilová, HZS Vysočina

Zlínský kraj

První oznámení o spadlém stromu hasiči v 5:57 hod. Od tohoto okamžiku bylo v průměru jedno oznámení za druhým každou půlhodinu. Během prvních tří hodin hasiči kvůli povětrnostním podmínkám přijali 6 oznámení o spadlých stromech na komunikacích.

09:00 – 12:00

Kolem poledne však začal vítr více zesilovat. Během těchto dalších tří hodin hasiči tak přijali dalších 76 oznámení. Opět se především jednalo o odstranění stromů z komunikací, chodníků či drátů elektrického vedení. Ve dvou případech spadly stromy na střechy tří aut. Naštěstí nikdo nebyl zraněn, neboť ve vozidlech nikdo neseděl.

Taktéž se už začaly objevovat oznámení o poškození střech domů. První případ hasiči zaznamenali v obci Mařatice na Uherskohradišťsku, kde díky silnému větru spadla střecha z rodinného domu.

Následně hasiči vyjížděli ještě k dalším pěti případům utržených střech z různých objektů. Jedním z nich byl i panelový dům ve Zlíně na Jižních Svazích.

12:00 – 15:00

Silný nárazový vítr neustále přecházel přes Zlínský kraj. Stále tak na tísňové linky volali lidé ze všech koutů kraje. Neustále tak na operačním středisku zvonil telefon. Během těchto tří hodin přijali hasiči celkem 105 telefonátů.

A vyjeli ve většině případů k spadlým stromům. Ve třinácti případech vyjeli k utrženým střechám a v jednom případě spadl strom na osobní vozidlo. Opět hasiči vyjížděli i do Mařatic, kde spadl strom na hřbitově.

17:00

Po 17:00 hodině se intenzita výjezdů zmenšila. Počítáme však s tím, že zasahovat a odstraňovat následky budeme i následující hodiny.

Nejvíce zásahů jsme zaznamenali na Zlínsku, kde jsme vyjížděli od šesti ráno do půl šesté večerní k 91 události. Dále početně nejvíce bylo výjezdů na Kroměřížsku, a to celkem v počtu 76 výjezdů. Na Uherskohradišťsku hasiči zasahovali u 47 událostí a nejméně jich bylo na Vsetínsku s počtem 44 výjezdů.

20:00

Během dne jsme vyjeli celkem k 285 událostem. Z toho bylo na Zlínsku 93 výjezdů, na Kroměřížsku 79, na Uherskohradišťsku 57 a na Vsetínsku 56.

30. 10. 2017, 08:00

Během včerejšího večera a noci přijali hasiči ještě celkem osm událostí spojených s nedělním orkánem. V sedmi případech vyjeli k odstranění stromů. Poslední se týkal krajského města, kde u areálu Svit spadl billboard na chodník.

Lucie Javoříková, HZS Zlínského kraje

Sdílet