Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do areálu bývalých kasáren v Chodové Plané vyjížděli hasiči k požáru průmyslové prádelny

V pátek 27. října 2017 necelou čtvrthodinu před půlnocí vyhlásilo operační středisko poplach hasičům v Tachově a vyslalo je do areálu bývalých kasáren v Chodové Plané k požáru průmyslové prádelny. Současně vyjeli hasiči obecní i SDH Planá a jako posila z Karlovarského kraje jednotky HZS Mariánské Lázně a SDH Drmoul.

Požár zasáhl asi jednu třetinu objektu o rozměrech 30 × 70 metrů v části sloužící jako sklad čistého prádla. Na několika místech se objevila ohniska až ve střešním plášti. Hasiči na likvidaci požáru hasiči nasadili 5 útočných proudů s příměsí smáčedla a konstrukci střechy oddělili pomocí rozbrušovacích pil a vysokotlakého zařízení Cobra.

Na odvětrání zakouřených prostor použili dva přetlakové ventilátory. Veškerý uskladněný materiál museli hasiči vynosit před budovu. Vodu k požáru hasiči dopravovali dálkově i kyvadlově z nedalekých čerpacích stanovišť.

Požár dostali hasiči pod kontrolu do hodiny od nahlášení požáru na operační středisko, likvidaci velitel zásahu ohlásil až v ranních hodinách. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škody na 2 miliony korun, uchráněné hodnoty odhadl na 10 milionů.

Příčina vzniku požáru zatím není známá. Z požářiště si vyšetřovatelé odebrali vzorky, které podrobují různým technickým analýzám.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by za požár mohla technická závada, nepředpokládá se ani, že by byl požár zapálen úmyslně. Do úvahy připadá i samovznícení.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet