Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několik hasičských jednotek likvidovalo požár bývalé sýpky ve Štěpánovicích na Klatovsku

V sobotu 28. října 2017 v půl osmé večer obdrželo operační středisko první zprávu o požáru bývalé sýpky ve Štěpánovicích. Sýpka o čtyřech podlaží (dvě podzemní a dvě nadzemní) byla v minulosti zrekonstruována na obytný objekt a jedna část přestavěna na Psychologické centrum.

Poplach zazněl hasičům na stanici v Klatovech a vzápětí i na stanici v Přešticích z důvodu povolání posilové výškové techniky. Současně vyjeli i dobrovolní hasiči místní, klatovští a z Lub.

Ještě před příjezdem prvních jednotek k požáru hlásili další oznamovatelé, že z jedné části střechy šlehají zhruba desetimetrové plameny. Oheň se rozšířil velmi rychle na celou střechu.

Hasiči kromě likvidace samotného požáru museli část sil a prostředků soustředit na to, aby se oheň nerozšířil do okolí. Hasební útok hasiči vedli z vnějšku budovy, vnitřkem a po komplikovaném ustavení dvou plošin i z výšky.

Vodu k požáru dopravovali kyvadlově z obecní požární nádrže a podzemního hydrantu. Poté, co se hasičům podařilo srazit plameny, vnikli do budovy a evakuovali většinu vybavení, včetně nábytku, cenných předmětů a dokumentů.

Přes noc byly předměty uloženy v sousedství, ráno je hasiči vyzvedli a odvezli do prostor, které zajistili představitelé města Klatovy. Likvidaci požáru velitel zásahu oznámil pár minut před půlnocí. Do druhého dne klatovští hasiči požářiště hlídali.

Požár napáchal milionové škody. Příčina vzniku požáru se prošetřuje.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet