Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sklářské dílny v Železném Brodě – Jirkově způsobil škodu dva miliony korun

Hasiči překonali únavu z vyčerpávající denní směny, kdy likvidovali následky extrémního větru, který se přehnal přes Českou republiku a část noci z 29. na 30. října 2017 strávili opět v terénu. Vyjížděli totiž k požáru přístavku rodinného domu v Železném Brodě v městské části Jirkov.

Přístavek sloužil jako sklářská dílna a byl tuto činnost plně vybaven. Uvnitř dílny se nacházely dvě sklářské pece, materiál na výrobu skla, tři propanbutanové lahve a dva barely s kyselinou sírovou.

Operační a informační středisko HZS LK přijalo hlášení o události hodinu před půlnocí z neděle na pondělí (nahlášeno 23:07). Na místo zásahu bylo vysláno osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Jednotky ihned zahájily hasební práce, požár likvidovaly třemi vodními proudy. Zásah probíhal kvůli silnému zakouření v dýchací technice a kvůli nutnému přečerpání chemikálií do náhradní nádoby oblékli příslušníci i protichemické ochranné obleky. Jelikož šlo o dlouhotrvající zásah v dýchacích přístrojích, dorazil k události ze stanice Liberec protiplynový a chemický kontejner s plnicím zařízením tlakových lahví.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat za 1,5 hodiny. Úplně zlikvidován byl v 1:45 hod. po půlnoci. Následně hasiči vyklidili prostor kóje a rozebrali střešní konstrukci přístavku, aby mohli dohasit případná skrytá ohniska požáru.

Oheň zcela zničil nejen přístavek, ale i dvě sklářské pece, tři PB lahve a jeden barel kyseliny sírové, který byl poškozen natolik, že kyselina vytekla.

Hasiči tedy celý prostor neutralizovali vápnem. Jednotky zasahovaly v místě události až do ranních hodin.

Příčina vzniku požáru je předmětem šetření, dle prvotního odhadu se škoda vyšplhá minimálně na 2 miliony korun. Tři miliony korun se podařilo uchránit. Nikdo nebyl zraněn ani se nenadýchal kouře.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet