Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči v Radnicích fungují 125 let

Oslavy 125. výročí založení hasičského sboru v Radnicích a zároveň už XV. Floriánské slavnosti chystají radničtí hasiči na sobotu 16. května 2009.

Oslavy 125. výročí založení hasičského sboru v Radnicích a zároveň už XV. Floriánské slavnosti chystají radničtí hasiči na sobotu 16. května 2009. Součástí oslav bude průvod městem, ale také ukázka té nejmodernější hasičské techniky.

Svátek sv. Floriána, patrona hasičů si v Radnicích letos připomínají už popatnácté, letos k oslavám svátku připojili místní hasiči také oslavu 125. výročí založení hasičského sboru v Radnicích. Tamní sbor funguje už od roku 1884, kdy byli valnou hromadou dne 18. února ustanoveni činovníci sboru.

„První snahy o organizování Sboru dobrovolných hasičů v Radnicích se objevovaly již v 70. letech předminulého století, ale až po několika rozsáhlým požárům domů z let 1862, 1869 a 1883 se s založení samostatného sboru začalo znovu uvažovat,“ popisuje počátky vzniku sboru v Radnicích starosta SDH Radnice Antonín Rataj. Když dne 9. srpna roku 1883 vypukl opět velký požár na dolejším náměstí v domě č. p. 240 u Voseckých a vyhořely ještě tři domy, začali místní jednat. „Z tohoto důvodu se už 18. února 1884 se konala první valná hromada, kde byli zvoleni činovníci a sbor byl ustaven,“ pokračuje Rataj a dodává, že začátky rozhodně nebyly jednoduché. Úkolem sboru nebylo jen hasit požáry, ale hasiči také udržovali kulturní a společenský život v obci.

„Od roku 1884 do roku 2008 zasahoval náš sbor při 246 požárech. Většinou se jednalo o požáry lesů, obytných budov a v posledních letech vyjíždíme k dopravním nehodám,“ vypočítává starosta sboru. Od roku 2007 se mohou radničtí hasiči pochlubit jedním z nejmodernějších cisternových automobilů Tatra. „Pořízení takového vozidla by nebylo možné bez vynikající spolupráce města Radnice, Ministerstva vnitra ČR, Plzeňského kraje, Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a SDH Radnice,“ uzavírá Rataj. Jednotka SDH Radnice sdílí jednu budovu společně s jednotkou HZS Radnice, která zde funguje od června roku 2003, kdy byla dokončena přístavba původního objektu. Profesionální jednotka je zařazena jako stanice typu P0, což v praxi znamená, že její fungování je založeno na úzké spolupráci dobrovolných a profesionálních hasičů.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-kow-

Sdílet