Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chlumci nad Cidlinou došlo ke střetu vlaku s nákladním automobilem, nikdo nebyl zraněn

Dne 31. října 2017 v 18:50 došlo na železničním přejezdu v ulici Kozelkova v Chlumci nad Cidlinou k vážné dopravní nehodě.

Řidič (cizinec, nar. 1960) nákladního vozidla zn. Daf s návěsem zn. Koegel, jedoucí ve směru na Nový Bydžov, vjel podle zjištění na železniční přejezd v době, kdy byla dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a přerušovaným zvukem houkačky a současně se sklápěly závory.

Kamion poté zůstal stát na železničním přejezdu mezi sklopenými závorami, přičemž řidič stačil vozidlo opustit ještě před příjezdem vlaku a zachránil si tak zřejmě život. Se stojícím kamionem se totiž vzápětí střetl rychlík, jedoucí z Hradce Králové na Prahu, jehož lokomotiva narazila svojí přední částí do pravého boku stojícího vozidla.

V době nehody se v osobním vlaku nacházelo cca 80 cestujících. Při nehodě nebyl nikdo naštěstí zraněn. Nehoda se obešla také bez alkoholu. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna.

Na vlaku byla předběžná škoda odhadnuta na cca 250 tisíc korun, na nákladním vozidle 2,2 miliony korun. Další škoda ve výši cca 150 tisíc korun vznikla na kolejích, pražcích a na výhybce.

Policejní komisař SKPV ÚO Hradec Králové ve věci zahájil úkony trestního řízení kvůli podezření z obecného ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou až na 5 let.

Řidič totiž podle policistů porušil důležitou povinnost, vyplývající z jeho povolání tím, že, nerespektoval zákon o provozu na pozemních komunikacích, vjel přes zákaz na železniční přejezd a vystavil tak nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví cca 80 osob cestujících ve vlaku.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Policie ČR
Sdílet