Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Libereckém kraji pracují nejen na obnovení dodávek elektrické energie

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje nabídl Skupině ČEZ nad rámec svých zákonných povinností strategickou součinnost. Hlavním cílem spolupráce je, co nejrychleji obnovit dodávku elektrické energie do všech odběrných míst v kraji.

Po přechodu orkánu Herwart přes území Libereckého kraje bylo v neděli bez proudu 85.000 odběrných míst. Situace je k dnešnímu dni výrazně lepší, ale stále se nacházíme v režimu kalamitního stavu.

Z tohoto důvodu nabídl HZS LK dodavateli elektrické energie pomoc a technickou podporu, a to především s odstraněním stromů a jiných překážek v drátech elektrického vedení, nebo při zpřístupnění míst, kde technici energetické společnosti potřebují zasáhnout.

V mnoha případech je pro terénní čety skupiny ČEZ obnovení dodávky v dané lokalitě velice technicky náročné, proto zasahují hasiči.

Jen během dnešního dopoledne pomáhali příslušníci HZS LK ve dvou případech.


V 9:00 hodin požádal technik skupiny ČEZ o pomoc se zpřístupněním místa vedení elektrických drátů. Utržené el. vedení se zamotalo do stromu, který poryv větru vyvrátil a strom i s dráty uvízl v řece Olešce.

Do obce Košťálov vyjeli k zásahu profesionální hasiči ze stanice Semily a místní dobrovolná jednotka. Proud vody v řece byl tak silný, že hasiči nemohli použít připravený člun. Museli tedy za pomoci lanového jištění do vody. Strom, který ležel na vedení, rozřezali dráty uvolnili.

K druhému případu vyjely jednotky dnes dopoledne do Jindřichovic pod Smrkem. Profesionální hasiči ze stanice Raspenava a jindřichovičtí dobrovolní hasiči zde přes hodinu rozřezávali vyvrácenou vrbu, která celou vahou ležela na drátech elektrického vedení.

Jednotky z montážní zdvihací plošiny provedly postupné odřezání větví a postupovaly dál po kmeni.

Hasičům se tak v obou případech podařilo zpřístupnit technickým četám skupiny ČEZ místa událostí, aby mohly bezpečně pracovat na obnovení dodávek elektrické energie.


Technickou podporu a pomoc poskytl HZS LK také Městské nemocnici v Semilech. Nemocnice požádala hasiče o součinnost při řešení problému se závadou na vytápění.

Proto, aby byl pacientům zajištěn tepelný komfort poskytl HZS LK nemocnici 20 kusů horkovzdušných ventilátorů. Stále se ještě poruchu nepodařilo opravit a ventilátory tedy poběží, dokud bude potřeba.

V souvislosti s extrémní situací, která nastala po větrné smršti, kontaktoval HZS LK odpovědné pracovníky všech obcí s rozšířenou působností v kraji. I zde HZS LK nabídl svou pomoc a technickou podporu při řešení mimořádných událostí v obcích.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet