Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Již po patnácté hasiči v obci Pyšely zvonili na zvony při příležitosti oslav státního svátku

V roce 2017 hasiči v obci Pyšely oslavili vznik našeho samostatného státu lampionovým průvodem od kapličky na Nové Vsi k pomníku na náměstí v Pyšelích.

I přes sychravé počasí se průvodu zúčastnilo mnoho rodin s dětmi. Po krátkém proslovu u pomníku se program přenesl k hasičské zbrojnici. Speciálně pro malé děti si hasiči připravili ukázku, jak to probíhá při výjezdu k zásahu.

Všichni přítomní se dozvěděli, jak je jednotka informovaná o výjezdu (včetně houkání sirény) a jak přibíhají do zbrojnice i s výjezdem techniky. Pak se ukázky přemístily na zahradu za zbrojnici. Zde děti zhlédly hašení požáru vozidlem CAS 32 Tatra 148, pomocí nového motorového čerpadla a také přes lafetu děla na cisterně.

Technické zásahy hasiči prezentovali prací s motorovou a také rozbrušovací pilou. Chladné počasí mohli všichni přítomní zahnat ovocným čajem, svařákem a také párkem nebo klobáskou.

Kdo z přítomných vydržel do 21 hodin, mohl si program zpestřit prohlídkou malé expozice věnované Zvonu míru, památníku v Roveretu a také pomníku obětem válek.

K samotnému zvonění si přišlo mnoho lidí poslechnout naše dva zvony. Bylo možné se také podívat na zvonění a historii Zvonu míru velkým promítáním na stěnu kostela.

Děkuji všem, kteří si přišli připomenout tento náš významný den a kteří spolu s námi zvonili v kostelech i zvoničkách ve svém okolí.

Jan Kostrhoun
SDH Pyšely
Sdílet