Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobotní poledne ukončilo mezinárodní cvičení MODEX, šestice zahraničních týmů čtyři dny řešila následky povodní

V sobotu 4. listopadu 2017 ve 12:00 oficiálně skončilo povodňové cvičení CZECH MODEX, které v Moravskoslezském kraji organizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje a Záchranný útvar HZS ČR Hlučín ve spolupráci s Povodím Odry.

Do čtyřdenního mezinárodního protipovodňového cvičení se zapojily hasičské a záchranné humanitární týmy a další odborníci ze šesti evropských zemí – Polska, Rumunska, Itálie, Nizozemska, Litvy a Lotyšska.

Cvičení CZECH MODEX 2017 se zúčastnily celkem tři moduly vysokokapacitního čerpání z Polska, Rumunska a Itálie, dále čtyřčlenná speciální jednotka zaměřená na detekci nebezpečných látek v prostředí z Nizozemí, koordinační tým Evropské unie společně s technickým týmem podpory činnosti tvořený experty z Litvy a Lotyšska.

Cílem cvičení MODEX v MSK bylo procvičit kvalitu a efektivitu nasazení záchranářských modulů u povodní v rámci Mechanismu Civilní ochrany EU, přičemž v návaznosti na certifikaci těchto modulů se jednalo zejména o vysokokapacitní čerpání vody a dále odběr a analýzy vzorků v souvislosti se životním prostředím. V neposlední řadě cvičení mělo také prokázat připravenost hostitelské země (tedy České republiky) na příjem takovéto zahraniční pomoci. Na základě zkušeností z průběhu cvičení se dá konstatovat, že cvičení MODEX bezezbytku splnilo svůj účel

řekl k vyhodnocení brigádní generál Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., ředitel HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Zástupce Evropské komise Gerard Guerin předal gen. Vlčkovi certifikát potvrzující participaci na celém projektu v rámci Mechanismu Civilní Ochrany Evropské unie.

Odjezd cvičících týmu je naplánován na zítřejší den, tedy neděli 5. listopadu 2017. Samotné MODEX cvičení, jehož název je odvozen z anglického MOdule EXercise (cvičení modulů) bylo jedno z celkově čtyř takovýchto cvičení konaných v Polsku, ČR, Itálii a Francii, pro které Evropská komise vyčlenila v letech 2017–2018 finanční prostředky.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet